Vem vann egentligen valet?

Textstorlek:

Hon var påtagligt glad.

”Det här valet är extremistpartierna vinnare. Sverigedemokraterna gör sitt bästa val någonsin, Vänsterpartiet likaså och vi i Centern gör vårt bästa resultat på trettio år.”

På prispallen kunde tre extremistledare alltså ta plats! För Höger-, Vänster- och Centerextremismen. Vinstsummorna uppgår till större belopp än vad Ishockey- och Fotbolls-VM ger. De tre extremistpartierna kan inhösta miljonbelopp i belöning i form av ökat statligt partistöd. Deras glädje är inte att ta miste på.

Valet 2018 hade fler glada partiledare som vinnare än något tidigare val. Detta innan valet ens är avgjort. Ty vad hjälper det en partiledare om han vinner hela valet men förlorar spelet om makten? Och så kommer det att bli för minst en av ”vinnarna”. Kanske två, eller till och med alla tre! Vem vann då valet? Det kanske blir ett val med bara förlorare.

En som kände sig som förlorare var en av Hedemoras spänstigaste nittiofyraåringar som sade: ”Nu blir jag ju tvungen att leva fyra år till!” Det är sådant som ger en hopp om ungdomen.

Man kommer osökt att tänka på orden i en sång som en annan Hedemorabo, Paul Lundh, skrev och som sjöngs i olika föreningsammanhang: ”Här är unga käcka viljor, kläm och raska tag.”

Det är denna glada kampsångsanda, som jag tyckte mig märka som en uppmuntrande ton i de torra siffrornas nedmuntrande gnölande under valvakan. Det sjungs för litet av glädjens sånger och skrivs för lite poesi och vrålas för mycket av hatets paroller.

Men just till denna valdag kom en bok med titeln ”Vindarnas verser”. På vindar och skrubbar, i lådor och skåp har mer än hundrafyrtio dikter av Kerstin Hed hittats, dikter som aldrig tidigare varit publicerade i bok. Hon betecknades som Sveriges och Nordens främsta kvinnliga bondeskald, och var bland de mest lästa i vårt land och i Dalabygden. Bland de nyupptäckta dikterna finns verkliga pärlor.

En av dikterna skulle kunnat vara en hyllning till nittiofyraåringen som redan nu riktar in sig på att delta i nästa valrörelse. Den skrevs för precis åttio år sedan och har titeln ” Den gamle agitatorn”

”Det är mycket som virvlat bort

i den ström som evigt spolar,

sen jag började strida för människorätt

från tryckpress och talarstolar.

Men ännu i denna dag

ger man hyllning åt skugga och sken,

och den är tryggast och vinner mest

som har hjärta av stål och sten.

Ty egoismen går bred

och mäktig sin väg i världen,

och varhelst bördan blir tyngst

är det den svage som bär den.”