Samsyn öppnar för mer ungdomsidrott

Frida Backlund, Ida Eliasson, Jens Bergenström och Camilla Granelid diskuterade Samsyn tillsammans med projektledaren Knalin Boström. Foto: PeO Karlström
Textstorlek:

Idrotten har en topp av ungdomar vid elva års ålder och därefter sker ett succesivt tapp uppåt i åldrarna. Tappet kan ha sin grund i flera olika faktorer. En kan vara att man i tidig ålder blir tvingade att välja idrott.

Nu går fem idrotter i Dalarna samman och lägger upp riktlinjer för matcher, cuper och träningar i ett projekt som döpts till Samsyn. Idrotterna är bandy, fotboll, handboll, innebandy och ishockey.

– De stora idrotterna i Dalarna vill och kan medverka till att barn och ungdomar får en möjlighet att idrotta högre upp i åldrarna och framförallt kunna hålla på med olika idrotter året runt, säger Karin ”Knalin” Boström, ansvarig för Samsyn för Dalaidrotten.

Olika idrotter, i olika föreningar och året runt.

Förbunden träffas två gånger per år och drar upp riktlinjer för sina verksamheter.

– Målet är solklart. I möjligaste mån skall man undvika krockar mellan idrotterna för ungdomarnas bästa. Ungdomar skall helt enkelt inte tvingas att välja idrotter, påpekar Knalin.

I första hand gäller det tävlings, distriktslags och DM-verksamhet samt t ex Hockeyns Dag eller Fotbollens dag för ungdomar upptill 16 år.

Idrotterna har kommit överens om högsäsong för sina idrotter enligt följande:

– April till september för fotboll.

– Oktober till mars för bandy, handboll, innebandy och ishockey.

– Visst kommer det att bli en och annan kollision och då framförallt med aktiviteter från centralt håll. Men det vi kan påverka och förändra i vår egen verksamhet skall vi ändra, så det inte ske några krockar, påpekar Knalin.

Vid en träff i Falun hade Samsyn bjudit in hockey- och innebandylegenderna Jens Bergenström och Camilla Granelid för att få deras syn på att kunna dubbelidrotta.

– Jag spelade både fotboll och hockey, och först när jag var 17-18 år valde jag hockeyn. Innan dess hade jag stundtals svårt att platsa i laget. Först då växte jag ikapp. Det är oerhört viktigt att kunna vara med i flera idrotter, säger Jens och får medhåll av Camilla.

– Själv har jag spelat både fotboll och innebandy i Alunda. Jag började spela innebandy först när jag var 16 år.

Dessutom fanns två dubbelidrottande ungdomar på plats. Ida Eliasson och Frida Backlund, som båda går på innebandygymnasium i Falun, gav sin syn på ungdomsidrott och då speciellt inom fotboll och innebandy.

– Vid övergångsperioder kan det vara svårt. Inte lätt att vara på två ställen samtidigt. Vi känner ansvar och vill vara lojala mot båda föreningarna, säger både Ida och Frida.

Är inte Samsyn lösningen på detta?

– Samsyn är jätteviktigt, men det gäller att det kommuniceras ut till tränare och ledare. Då skulle vi slippa att förklara våra val, poängterar Ida och Frida.

Stannar idéerna och intentionerna på kansli eller hos styrelsen?

– Vi måste få ut informationen i alla led. Vår viktigaste uppgift just nu, säger Knalin.

Samsyn får inte bli en pappersprodukt, utan måste genomsyra all ungdomsverksamhet.