RUT fortsätter att öka

Textstorlek:

Vi har en ständig ökning på hemstädning. Omsättning har ökat varje år sedan vi startade 2001, säger Susanne Moffat, regionchef för HomeMaid i Dalarna.

Senaste statistiken från Skatteverket visar en uppgång av RUT på cirka 12 procent under de sju första månaderna i landet och cirka åtta procent i Dalarna.

Under maj månad passerades för första gången 1 miljard kronor på hemnära tjänster.

– Vi har inte problem att hitta kunder, snarare är det svårt att rekrytera arbetskraft, säger Susanne och fortsätter.

– 80 nya jobb på COOP och flera andra nyetableringar gör att det är konkurrens om kompetensen.

När HomeMaid startade i Dalarna för 17 år sedan fanns fem personer på lönelistan. Idag är de 110 anställda, som representerar 22 länder och pratar 16 språk. Åldersmässigt finns det ett spann mellan 19 och 64 år.

– För fem år sedan skulle alla prata perfekt svenska och ha körkort. Idag ser det annorlunda ut. Idag skall man förstå och göra sig förstådd. Vi kan inte locka med ett colt jobb utan vi satsar på att vara en bra arbetsgivare. Här skall man alltid känna sig välkommen, poängterar Susanne.

HomeMaid har intern utbildning där man lär sig modern städning. Utbildning och sedan väntar verkligheten med en handledare.

– Egentligen är våra bästa medarbetare de som inte tidigare jobbat med städ. Har man gått och städat på en skola så finns det inte många likheter med att städa i ett privat hem.

Idag har HomeMaid 900 kunder i Dalarna och hemservice är basverksamheten. Merparten köper våra tjänster en gång varje fjortonde dag och då cirka fyra timmar per gång.

– Till detta kommer mycket engångstjänster i form av storstädning, fönsterputs, flyttstädningar mm. Vi kan till och med gå ut med hunden eller ta hand om en hamster eller ödla. Vi städar dessutom några kontor, säger Susanne.

Kunden är i första hand barnfamiljer, personer i karriären utan barn och pensionärer 70 och uppåt.

Från fem anställda till 110 på 17 år är imponerande. Hade du kunnat drömma om denna utveckling?

– Jag har aldrig sett det så. Det har liksom bara ramlat på och vi är ett starkt team som driver företaget. Alla tjänstemän har börjat som serviceassistenter och det gör att vi vet vad vi talar om, poängterar Susanne.

Idag är HomeMaid ett börsnoterat bolag och finns på 14 platser i landet med huvudkontor i Halmstad.

– I Dalarna har vi verksamhet i Leksand, Rättvik, Avesta, Stora Skedvi och Hedemora.

Hemservice är en utpräglad integrationsbransch.

– Det är viktigt för oss att förklara för våra medarbetare hur svensken är och fungerar. Serviceassistenterna skall ju jobba i kundens mest heliga – deras eget hem, säger Susanne.

Hur ser då Susanne på framtiden.

– Vi kommer snart att etablera oss i Siljans bygden. I framtiden kommer vi ha anställda från 40 länder och tala 30 språk. Vi vill naturligtvis inte ha en lågkonjunktur, även om det då skulle vara lättare att rekrytera personal, avslutar Susanne Moffat.

En tjej som lyser av entusiasm, glädje och drivkraft. Tänk vad 18 år kan gå fort om man har roligt och vill framåt.

Fotnot: RUT-avdrag syftar på den reform som möjliggör skatteavdrag på hushållsnära tjänster i Sverige. RUT står för Rengöring, underhåll och tvätt. Skattereduktionen är på maximalt 50% av arbetskostnaden, och får maximalt uppgå till 25 000 kr per person och år för personer under 65 år, och 50 000 kr per år för personer 65 år och äldre.