Nu går Ludvikagruvan in i skarpt läge

Textstorlek:

Järnmalmsgruvan i Ludvika, Nordic Iron Ore, NIO, har efter elva års prospektering och vunna tillstånd kommit så långt att man inom kort gör en börsintroduktion på Nasdaq First North.
När den pågående genomförbarhetsstudien är klar under första halvan av nästa år finns prislappen på miljardinvesteringen för återstarten av första delen av gruvprojektet, Blötbergsgruvan 2021.

– Vi hade planerat att vara på börsen 29 augusti men vi har bland annat gjort en ändring i bolagsledningen och styrelse så vi behövde uppdatera uppgifterna. Jag väntar på ett besked om första handelsdag i september från Nasdaq vilken minut som helst, säger Lennart Eliasson, nytillträdd vd.

– Så närmast väntar vi på första handelsdag och till vilken kurs vi handlas.

NIO har drygt 9 000 ägare och man tog nyligen in 33 miljoner i en emission.

– Det finns en option som tillåter oss att ta in ytterligare 36 miljoner under mars till maj nästa år. Då har vi en bra kassa när vi kommer fram till nästa stora steg i Ludvika gruvor, Nästa stora steg är finansiering och förberedelser för byggstart, bland annat organisationsuppbyggnad.

– Vi har anlitat det internationella konsultbolaget Golder för att slutföra de tekniska och ekonomiska arbetena på genomförbarhetsstudien för Blötberget. Det är en otoligt stor och omfattande studie där vi får svar på alla frågor om brytmetoder, upphandligsunderlag med prislappar på gruvfordon och maskiner, konstaterar ordförande Thomas Olofsson som hoppas att den tidigare uppskattade investeringen på 200 miljoner dollar, 1,8 miljarder kronor håller.

Vd Lennart Eliassion, som tidigare varit ekonomidirektör i NIO, hoppas detsamma men räknar med att att prislappen förändras när man får skarpa offerter på allting.

– Vi kanske hade tur att vi inte var i skarpt läge för några år sedan när järnmalmspriserna rasade och Northland och Dannemora gick överstyr. Vi har seglat på med revor i seglen och har under tiden fått svar på att vi kan få fram en världsledande järnmalmsprodukt med högt järnmalmshalt. Den betalas mycket bättre av exempelvis Kina. Kina vill förbättra miljön genom att tillverka stål med användning av högvärdig malm vilket minskar energiförbrukningen och utsläppen.

– Vår produkt har ett så högt värde att vi kommer att klara oss även under sämre tider som vi vet kommer.

Ni fick bearbetningstillstånd 2011 för gruvorna i Håksberg och Blötberget. Har det hänt något dramatiskt som förändrat projektet efter det?

– Ja till det bättre. Vi skulle först ta upp malmen Blötberget och Håksberg och köra malmtågen genom Ludvika till ett anrikningsverk i Klensyttan med de miljöproblem det skulle medföra. 2013 tänkte vi om och vi börjar med Blötberget, går vidare under sjön Väsman och tredje steget blir nu Håksberg. En helt underjordisk gruva.

– Vi hade också planerat en snedbana med transportband nedifrån gruvan upp till anrikningsverket. Teknikutvecklingen i gruvbranschen har varit enorm och nu lutar det åt att vi kommer att ta upp malmen med lastbilar som man gör i Garpenbergsgruvan. Vi förändrar och utvecklar de planer vi hade för några år sedan.

Finns det någon bra uppskattning av hur många jobb gruvan kan ge?

– Golders studie kommer att innehålla bemanningsplan. Jag skulle uppskatta att det rör sig om 150 till 250 jobb hos oss och våra direkta entreprenörer. Men teknikutvecklingen är snabb och med ökad automation följer också att service och underhållsdelen ökar. Därtill brukar man säga att en gruva ger ungefär lika många kringjobb så det blir en hel del.

När gruvan väl är i drift ska malmen köras på järnväg av Rail Cargo Austria och skeppas ut i världen via Oxelösunds hamn.

– Efter diskussionerna med analyshusen CRU och Woodmackenzie kommer de nu att ta med produktion från NIO som sannolikt tillskott i marknaden från år 2021. Detta bör medföra att NIO blir omnämnt i internationell press och därmed finns med i kalkylerna för investerare, vilket kommer att medföra värdefull uppmärksamhet för NIO, hoppas vd Eliasson.

En nyligen genomförd extra bolagsstämma utsåg en ny bolagsstyrelse bestående av ordförande Tomas Olofsson, Jonas Bengtsson, Michael Mattsson och Gösta Bergman. Gösta Bergman har tidigare varit med i Grängesbergsgruvans styrelse.