Nära 100-talet trotsade regnet på Äpplets dag

Initiativtagaren Dåpp Inger Larsson diskuterar äpplen med Annika Skansens t h. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Intresset för äpplen var stort bland besökarna som kom till Äpplets dag i Nås, Västerdalarna. De fick lära sig mer om äppelsorter som går att odla i trakten, hur man vårdar gamla äppelträd samt om insekter och sjukdomar att se upp med.

– När Riksförbundet Svensk Trädgård tog initiativet till den nya temadagen Äpplets dag 2016, då tyckte jag att det skulle bli en Äpplets dag i Nås också, säger Dåpp Inger Larsson, initiativtagare till arrangemanget som i år drog närmare 100 personer.

Egentligen infaller Äpplets dag 25 september men i år är allt så tidigt så Inger bestämde i samarbete med Nås Hembygdsförening att lägga evenemanget 8 september.

Första gången de arrangerade Äpplets dag i Nås var 2016 och då kom det cirka 70-80 äppelintresserade personer. Förra året blev det inställt av olika skäl, men i år kom det ännu fler besökare trots regnskurar mellan varven.

Dåpp Inger och hennes man Lars hade, tillsammans med medlemmar från hembygdsföreningen, gjort iordning i trädgården med möjlighet att gå under tak när det kom regn.

– Vi har så passande en lada där vi bland annat har en äppelutställning med äpplen av olika sorter som odlats i Nås eller Dala-Järna, säger Dåpp Inger och fortsätter:

– På det viset kan besökarna bekanta sig med sorter som går att odla i zon 5-6 som vi har här. Det är själva poängen.

Sorterna som fanns represenerade var Lobo, Åkerö, Alice, Transparente Blanche, Sävstaholm Sylvia, Rödluvan, Rött kaneläpple, Rescue, Risäter, Melba, Mantet, Gyllenkroks astrakan, Gult kaneläpple och Farmors juläpple. Dessutom fanns en lokal sort från Tyngsjö och ett päron av sorten Moskovskaja.

Intill varje tallrik med äpplen som ställdes ut fanns fakta för den som ville fördjupa sig lite extra. Det fanns också korgar för provsmakning i ladan.

Äppelexperten Olle Ridelius från Vassbo var på plats för att sortbestämma äpplen som ett 40-tal besökarna tagit med sig.

Han och entomologen Bengt Ehnström från Nås berättade om olika sjukdomar som kan drabba äppelträden och skadeinsekter som det gäller att se upp med.

– Vi fick bland annat ta del av ny forskning som säger att man inte bara ska gödsla så långt ut som kronan på äppelträdet sträcker sig. Gamla träd har visat sig bilda nya rötter och därför ska man gödsla intill stammen och en bit ut, enligt Olle Ridelius, berättar Dåpp Inger.

Det serverades också äppelmust eller kaffe och till det hembakad äppelkaka.

Nås Hembygdsförening stod bakom arragemanget och Trädgårdföreninge Inspirera och Studieförbundet Vuxenskolan var med och stöttade.

På gården vid Dåpp Inger och Lars finns många äppelträd av olika sorter, men själv använder de bara en bråkdel av den skörd träden ger.

– Skolan i Järna har fått en del och de asylsökande har fått löfte att plocka av äpplena. I år blev det ju hur mycket som helst, säger Dåpp Inger.