Måleri inspirerat av Stadig

Kista från Bjursås i Stadigs art. Foto: Inge Nilsson
Textstorlek:

Kistan är inte målad av den kände dalmålaren Mats Persson Stadig, trots att många tror det när den ser ut så här. Den är målad 1862, samma år som Stadig avled.

Mats Persson Stadig är en känd dalmålare från Bjursås som målade väggar och möbler, speciellt kistor. Men alla kistor från Bjursås är inte målade av Stadig. Denna kista är en sådan.

Kistan på bilden är ett bra exempel på en kista som man säger är målad i Mats Persson Stadigs art. Den är målad lite senare av någon lärjunge eller annan målare i Bjursås som inspirerats av Stadig. Åldern på kistan säger det.

Stadig målade i första hand mellan 1804 och 1835 men kistan på bilden är från 1862, samma år som Stadig avled. Dessutom har färgerna en annan ton, den saknar slitage och ser lite nymålad ut. Annars är stilen på dekoren nästan identisk med Stadigs som även han arbetade mycket med stämplar.

Typiskt för bägge målarna är den rödbruna ådringsmålade utsidan med en blomstergirlang och det på insidan målade locket. Detta har en kurbitsslinga och en bibelvers samt namn på ägaren på helvit botten.

Ägarens initialer finns på utsidan. Även läddikans lock och insidans kant är dekormålade. Benställningen är ett fult senare påfund som blev modernt kring förra sekelskiftet och bör plockas bort.

Längst ned på locket är det målat ”Isac Isacsson född år 1840 den 9 may”. Så fullständiga uppgifter gör att det numera tar bara en minut att ta reda på vem det är. Genom Arkiv Digitals fantastiska sökfunktion på nätet så kommer man direkt till sidan i husförhörslängden.

Snickar Isac föddes i Morsveden, Bjursås den 9.5 1840 och avled 1911. Han gifte sig 1868 med Maja Persdotter, född i Rexbo, Bjursås 1835. De bodde sedan i Holen i Bjursås. Till yrket var Snickar Isac bonde.

På kistan är målat årtalet 1861 men då hände inget speciellt i Isacs liv. Han var 21 år och bodde kvar i Morsveden inom Rexbo skifteslag.

Kistan såldes 2002 på auktion i Svedjelund för 3500 kr. Svedjelund ligger inte långt från Rexbo.

Mats Persson Stadig som är målarförebilden föddes 1786 i Björsberg. Han avled 1862. Under åren 1810 till 1824 tjänstgjorde han som soldat i roten Stadig vid Rättviks kompani.

Men Stadig var i första hand målare. Det finns cirka 70 väggmålningar bevarade. Han målade även möbler.

Stadig byggde själv en egen stuga på Larsesgården i Attjerbo som han själv dekorerade med väggmålningar. Stugan är flyttad och finns nu på Dössberget.

Hans målarutrustning finns bevarad på Dalarnas museum.