Lena Lagestam toppar centerpartiets lista

Agneta Nyvall är första namn på Moderaternas lista i Borlänge. Foto: PeO Karlström
Textstorlek:

Just nu pågår diskussioner i flera kommuner i Dalarna och Landstinget, om vilka som skall styra framöver.

I Landstinget är det Miljöpartiet som uppvaktas från både de rödgröna och alliansen. Skulle Miljöpartiet välja att samarbeta med alliansen, får alliansen egen majoritet och därmed 43 mandat tillsammans. I så fall blir det Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna, Dalarnas Sjukvårdsparti samt Miljöpartiet som styr Landstinget fyra år framöver.

När personrösterna räknats i Borlänge visade det sig att både Agneta Nyvall, Moderaterna och Lena Lagestam, Centern avancerade i respektive lista. Agneta Nyvall passerade Ulrik Bergman och är därmed nummer ett i Borlänge eftersom Carl-Oskar Bohlin blir riksdagsman.

– Verkligen roligt att man är omtyckt bland våra väljare, säger en glad Agneta Nyvall när Dalabygden springer på henne mellan två möten i Borlänge.

Beträffande att alliansen skulle ta över styret i Borlänge var hon inte lika optimistisk.

– Det känns idag som mycket svårt. Samtal pågår kontinuerligt, säger Agneta.

Lena Lagestam har verkligen visat vad ett annorlunda valarbete kan medföra.

– De flesta politiker arbetar på ett likartat sätt. Jag valde att fika med jättemånga och min blogg hade 7500 besök, säger Lena.

Och det gav effekter. Lena avancerade från plats 16 till 1 och fick 198 personröster.

– Ärligt talat hade jag inte räknar med detta. Det är bara att titta i min agenda så förstår man, säger Lena och skrattar gott.

Att Karin Örjes leder Centerpartiet i Borlänge är självklarhet för Lena framöver.

– Själv kan jag sitta med i fullmäktige och någon nämnd, säger Lena.

I Falun pågår samtal mellan de flesta partier och det är Centern som har avgörandet i sin hand.

– Vi vill komma framtill det bästa styret i Falun och framförallt se till att vi får gehör får vår politik, säger Joakim Storck.

Det finns en möjlighet att det blir nyval i Falun.

– 145 röster är försvunna och det finns en överklagan. Vi får hoppas att rösterna får räknas. Ett nytt val är inget vi önskar oss, säger Joakim.

Till dess arbetar både alliansen och de rödgröna för att hitta en lösning på styret i Falun. Både Falupartiet och Miljöpartiet är idag viktiga pusselbitar för både de rödgröna och alliansen.

Noterbart i Falun är att Camilla Andersson Sparring fick hela 518 personröster och ligger överst på Centerpartiets lista.