Har hittat säker cykling

Man ser bättre i den lilla backspegeln än vad många tror, lovar Mats Räms. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Mats tar gärna cykeln till jobbet eller när han ska åka en tur på fritiden. Men lika självklart som det är att ha cykelhjälm, lika självklart tycker han det är att ha en backspegel på hjälmen.

I Sverige reglerades det 2005 i vägtrafikförordningen att alla barn och ungdomar under 15 års ålder måste bära cykelhjälm när de cyklar eller blir skjutsade på en tvåhjulig cykel.

Det finns också en lag som säger att en cykel måste ha ringklocka och broms. Vid mörker krävs belysning och reflex.

– Men varför ska inte alla ha en backspegel på cykelhjälmen, säger Mats Räms i Nyhammar.

Han cyklar gärna till och från sitt arbete i Ludvika som innebär fem mil tur och retur, och cyklar mycket även på fritiden.

För Mats är det självklart att alltid bära cykelhjälm när han cyklar i trafiken, trots att det inte är lag på att vuxna måste ha det.

Sedan många år tillbaka använder han också en backspegel som han monterat på hjälmen. Det känns extra säkert, tycker han, särskilt när han är ute och cyklar med sin sjuåriga son Perjulian.

– Han åker före på sin lilla cykel och jag ska ha koll både på honom och om det kommer någon bakifrån, säger Mats.

För att se bakåt behöver han inte vända sig om utan ser vad som händer i backspegeln. Den är liten men man ser mer än man tror, lovar han.

Mats arbetar över hela världen och sin första backspegel köpte han 1992 i Nya Zeeland. Han hade då inte hört talas om att det fanns sådana i Sverige.

Nästa gång han köpte en var han i Australien.

– Den råkade jag så småningom trampa sönder, men då tog jag en liten spegel som jag brukade använda när jag behövde titta på insidan av en tv, på tjock-tv:s tid.

Mats är utbildad elektriker, men han förklarar att spegeln är något liknande som tandläkare har när de tittar patienterna i munnen.

– Det är det bästa med att ha cykelhjälm, man har nåt att montera backspegeln på, skojar han.

Det är inte bara när Mats har Perjulian med sig på en cykeltur som han tycker det är bra att kunna titta i backspegeln.

– Det är otroligt skönt att kunna ha koll när det kommer en lastbil bakifrån när man cyklar på landsvägen. Men även på cykelbanan kan det vara bra att kunna se om det kommer nån moped eller annan cyklist, säger Mats.

Mats har hunnit ”slita ut” flera backspeglar på 26 år sedan han köpte sin första och nu har han för första gången hittat en svensktillverkad.

– Jag hittade en spegel på nätet och den har jag köpt och använder nu, säger Mats.