Full fart i bygget på Idre Himmelfjäll

Textstorlek:

Nu är byggsvängen, med 200 personer och mängder av entreprenadfordon i full gång vid Idre Himmelfjäll. 1,7 miljarder investeras i Sveriges nya alpindestination.

Parallellt med de omfattande byggnationerna av det nya alpina systemet pågår även en omfattande utbyggnad av vägnät, fibernät, elnät och bygge av över 200 stugor och lägenheter. Invigningen av skidanläggningen Idre Himmelfjäll är planerad till den 17 december 2019.

Himmelfjäll är Sveriges första nya alpina storsatsning sedan 1980-talet.

– Vi har sålt 275 tomter, det växer nu upp ett 80-tal stugor och flera hundra bygglov är under prövning. Det är säkert 200 personer från olika entreprenörer ute på fjället. Jag såg 18 grävare, 7-8 dumprar, mängder av lastbilar. Det är ju inte bara Idre Himmelfjäll som bygger pister och anläggningar, men vi följer vår plan på millimetern, säger Himmelfjälls vd Torbjörn Wallin.

Kommer flygplatsen i Sälen att påverka er i Idre?

– Jag tror det, ganska övertygad, men vet inte än. Långväga tomtköpare pratar om flygets nya möjligheter. Själv är jag övertygad om att Scandinavian Mountains Airport kommer vara viktigt när vi till våren börjar diskussionen med de utländska agenterna om vår nya skiddestination, säger Wallin.

Idre Himmelfjäll har beställt den nya sex-stolliften och sex nya släpliftar av italienska Leitner samt ett nytt automatiskt snökanonsystem med pumpstationer och 120 snökanoner från företaget MND.

För drygt en månad sedan startade bygget av den första etappen av det nya skidområdet med åtta liftar, ett bygge värt 1,7 miljarder. Cirka 2 600 bäddar beräknas det finnas tills invigningen.

Fullt utbyggt kommer området att få över 20 000 bäddar, ett 30-tal liftar och 50-talet nedfarter med tillhörande service.

Markarbeten för 22 nedfarter och övriga entreprenadarbeten är beställda och har startat för hela det alpina området. Arbetet görs av det lokala företaget Emretssons Entreprenad.

– Idre Himmelfjäll kommer att bli en av Skandinaviens största turistanläggningar. Nu när vi beställt de viktiga verktygen för att få snö känns det genast som att nästa års jul börjar närma sig, säger Torbjörn Wallin.

Det nya alpina skidområdet kommer att ge en hel del jobb.

Redan under den inledande byggprocessen som kommer att pågå under flera år beräknas minst 150 personer sysselsättas i byggverksamhet, entreprenad, transporter och liknande. Även övrig service- och näringsverksamhet i Idre påverkas positivt.

Från julen 2019 beräknas 50 medarbetare behövas för att drifta området.

– Under hösten och vintern planerar vi att påbörja rekryteringen av nyckelpersoner som ska vara på plats med att starta upp verksamheten, berättar Wallin.

BO JOFFER