Dansen lyfter Malungs näringsliv

Textstorlek:

Vad betyder ett event för en bygd?Dalabygden åkte till Malung och träffade Lars Bälter, marknadsansvarig för Dansbandsbandsveckan, för att få ett svar på frågan.

– Det betyder allt. Jag vill påstå att Dansbandsveckan är motorn i näringslivet i Malung, säger Lars med stolthet.

– Hade vi inte dansat vecka 29 i Malung så hade flera förtag fått slå igen.

Arrangörerna sätter det lokala näringslivet i centrum.

– Vi vill värna om småföretagen. För Malungsbon är det viktigt att vi har en grillkiosk öppen hela året. Därför finns det inga knallar i centrum under hela veckan. De lokala förtagen skall få en möjlighet att sälja lite extra. Vecka 29 är viktig för oss alla och vi ger bygden något extra, konstaterar Lars.

Totalt kom över 80 000 personer till Malung 2018 och av dessa löste 41 000 entré i Orrskogen. Det dansades närmare 40 timmar på sex banor i dagarna sju och 12 orkestrar såg till att det inte var tyst en sekund.

– Det är helt fantastiskt att se alla dessa glada och positiva människor. Det har aldrig varit så många människor i Malung. Vi skall komma ihåg att det bor strax över 10 000 personer i Malung. Då är 80 000 besökare något helt fantastiskt, säger Lars.

Som bäst har Dansbandsveckan haft 50 000 besökare i Orrskogen.

– Vi hade cirka 2000 mindre betalande i år mot ifjol. Många orkade helt enkelt inte dansa alla kvällarna. 30 graders värme hela veckan satte sina spår, konstaterar Lars.

Läsken i butikerna tog slut, däremot blev grillköttet kvar i diskarna. Eldningsförbud gjorde att doften av ny grillat lyste med sin frånvaro.

För många är underhållningen i Grönlandsparken från klockan tolv till fem lika viktig som att dansa.

– Och det är gratis. Många åker fram och tillbaka över dagen för att uppleva stämningen. Inte minst barnfamiljer kommer på besök.

De populära konferenciéerna Mats Ingels och Tur Åke Lindkvist ser till att stämningen är på topp innan fokus flyttas från centrum till dansens Mecka i Orrskogen.

Men alla dansar inte utan vissa stannar kvar i centrum. Stora bilar gör sin entré på gatorna och musiken och det speciella motorljudet höjer volymen och vissas skrål ser till att ljudnivån höjs ytterligare.

– För några år sedan hade vi lite problem med överförfriskade personer. Idag är det inte samma problem. Polisen har gjort en jätteinsats. Nolltolerans när det gäller att dricka alkohol på allmän plats har gett effekter, säger Lars.

Ett event av Dansbandsveckans storlek kräver även många ideella timmar.

– Utan föreningslivets insats hade vi inte kunnat genomföra eventet. Totalt 500 personer har pass i någon form under veckan. Ersättningen till föreningarna är 120 kr/timme. För många föreningar är veckan ekonomiskt avgörande. Pengarna möjliggör extra satsningar för föreningslivet.

Dansbandsveckan omsätter cirka 60 miljoner och 80 000 personer till lilla Malung. Frågan är om initiativtagaren och grundaren Bertil Elfström kunde drömt om detta när han kläckte idén med en hel veckas dans 1986.

– Förmodligen inte, Men utan Bertil hade vi inte haft denna vecka. Hans ideella engagemang har varit enormt. Första året gick med kraftig förlust. Då kunde han lika väl gett upp, säger Lars.

– Men inte Bertil. Kan de sjunga en hela vecka i Västervik så kan de väl dansa en vecka i Malung. Lite kommunalt garantibidrag och ett snabbt klubbslag från Kommunalrådet Håkan Eriksson bäddade för en fortsättning.

Bertil finns fortfarande med i kulisserna och stöttar.

– En fantastisk man, en stark lokal profil och en idealist ut i fingerspetsarna. Utan Bertil hade vi inte varit där vi är idag, säger Lars och man riktigt känner hans beundran i rösten.

Och nu blickar Lars och hans kollegor framåt vecka 29 2019. Men innan dess kommer arrangörer och förmedlare från hela Sverige till Malung för en arrangörskonferens i september.

– Temat är hur vi skall få fler att dansa. Vi måste hela tiden utvecklas, avslutar Lars.

En stolt marknadsansvarig som talar mycket och gärna, och med stolthet om Malungs egna guldkalv för näringslivet och Malungsbon.

Damsbandsveckan är loket för många företag i Malung och Lars kan framförallt få en grillad med bröd när han vandrar hem en kall novemberkväll efter något möte om dansens framtid.