Dalakandidater kan bli Årets miljöhjälte

Textstorlek:

Nio kandidater tävlar om att bli Årets miljöhjälte 2018. Två av dem kommer från Dalarna.

Den 10 oktober får tre pristagare, från tre olika kategorier, ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf och Världsnaturfonden, WWF, på Ulriksdals slott.

Nio kandidater från hela Sverige är nominerade. Två av dem kommer från Dalarna.

Per Skoog, Nyhammar, är nominerad i kategorin ekologiska fotavtryck (klimat) och beskrivs som eldsjälen som länge varit en inspiratör i miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Det viktigaste är att det är positivt för de miljöfrågor vi arbetar med. Ju mer publicitet det får desto mer blir det i folks mun och det är dit vi ska komma, säger han.

Egentligen är det mer biologisk mångfald han hållit på med. Exempelvis ett projektet med betande kor i kommunen tycker han handlar lika mycket om biologisk mångfald. Och ett typiskt mångfaldprojekt är bekämpningen av lupiner.

Per Skoog var också en av initiativtagarna till ett odlingsprojekt där några odlar tillsammans.

Har du förberett dig i händelse av att du vinner, exempelvis inhandlat kläder eller skrivit ett tal?

– Nej, verkligen inte, säger Per Skoog och skrattar. Det blir inte på någon stor scen med tal, och kläder det har jag aldrig en tanke på.

Kategorin Årets Unga Miljöhjälte är nytt för i år. Där är en av kandidaterna Miljötinget, Dalarna Gävleborg, och det representeras av Anna Sjögren, projektledare.

– Det är jättehäftigt att två från Dalarna har blivit nominerade. Det är bra med publicitet för vårt projekt och kul för alla ungdomar som engagerar sig, det visar att vi spelar roll.

Miljötinget är Nordens största miljöevent och ett skolevent som riktar sig till unga i åldrarna 14-19. Det har arrangerats varje år i 27 år syftet är att ta tillvara de ungas kraft och öka intresset för klimat- och miljöfrågor.

– Vi satsar på coola workshops och artister vid evenemangen, säger Anna Sjögren.

Har du förberett dig inför eventuell vinst?

– Inte alls, om man får pratar gör jag det från hjärtat.