Brage åter i fotbollens finrum

Ola Lundin har ansvaret för Brages sportgrupp.
Textstorlek:

Brage är säsongens stora positiva överraskning i Superettan. Ett tippat bottenlag som utmanar favoriterna Helsingborg, Falkenberg, AFC Eskilstuna m fl och plötsligt nämns Brage med respekt.

– Experternas tips är inte mycket att lita på. Journalister i landet som inte känner till all fakta, säger Ola Lundin sportansvarig i Brage.

Är ni inte själva överraskade över framgångarna?

– Vi visste att vi hade ett bra lag och är inte överraskade. Däremot är det väldigt roligt att våra spelare, tränare och övriga ledare har visat att vi håller hög klass och laget fungerar bra, säger Ola.

En av säsongens hetaste nyförvärv Simon Alexandersson gjorde stor succé under våren. Åtta mål, tre assist och en ständig källa till oro för motståndarförsvaren.

I början av augusti kom så chockbeskedet. Skyttekungen vände blickarna västerut till Norge och Kristiansunds BK i högsta norska divisionen.

– Inget vi hade räknat med när transferfönstret öppnade. Det gick väldigt fort och Simon hade en utköpsklausul i sitt kontrakt. För övrigt en förutsättning för att Simon skulle komma till oss, säger Ola.

Mellan den 15 juli och 11 augusti är transferfönstret öppet i Sverige och redan den 23 juli hade Brage presenterat sitt första nyförvärv i 23-årige Kristian Andersen från Köge och danska motsvarigheten till Superettan. En offensiv mittfältare som Brage haft ögonen på länge.

Simon Alexandersson hann knappt lämna Borlänge förrän en ny toppforward stod på perrongen. 23-årige anfallaren Christian Kouakou, som är fostrad i AIK och gjorde allsvensk debut redan som 16-åring, skulle ersätta Simon i de främre leden och Christian kom närmast från Nyköpings BIS i ettan.

– Redan i vintras var Christian på besök i Borlänge så vi kände varandra väl. Vårt förstaval som ersättare för Simon, säger Ola.

Inte nog med detta några timmar senare stod det klart att 19-årige mittfältaren André Kamp från Kristianstad skrev ett 3,5-årskontrakt med Brage.

Och några dagar senare knackade även 20-årige mittfältaren Joseph Cassey på dörren till omklädningsrummet på Domnarvsvallen. Joseph är utlånad av Djurgården under hösten.

Fyra spelare som under hösten första matcher verkligen visat framfötterna.

På några dagar presenterade Brage fyra spelare av klass. Hade ni dessa ess i rockärmen?

– Kan kanske tyckas så, men det ligger mycket arbete bakom för hela teamet. Jag ansvarar övergripande för den sportsliga processen samt kontakten med klubbar, agenter, spelare och kontrakt. Robin Laszlo är scoutansvarig och kartlägger varje spelare på våra listor i minsta detalj. När vi i teamet tillsammans med Klebér bestämmer oss för att en spelare är rätt för Brage så försöker vi värva honom.

Hur mycket har då tränaren Kleber Saarenpää att säga till om?

– Väldigt mycket. I vissa klubbar bestämmer en sportchef helt vilka spelare tränaren har att jobba med, men i Brage har vi ett oerhört tight samarbete. Det är ett teamwork till hundra procent och en förutsättning för att vi ska lyckas.

Och ni har naturligtvis redan blickar riktade mot nästa säsong?

– Absolut. Detta är ett kontinuerligt arbete. Det blir intensivt nu och i några månader framåt, säger Ola.

En annan viktig pusselbit är Brages ungdomsakademi, med Andreas Wallin som ansvarig, där spelare erbjuds en strukturerad och professionell utbildning med sikte på att kunna bli elitfotbollsspelare.

– Redan idag har vi flera spelare som gått igenom akademin med i truppen och vi hoppas och tror såklart att det är fler som kommer att gå hela vägen, poängterar Ola.

Ola Lundin och hans sportgrupp är en viktig kugge i lagbygget Brage.

– Vi startade processen redan sommaren 2015. Mycket av jobbet la vi på Brages identitet och vad Brage sportsligt skulle stå för i framtiden. Vi visste att vi hade ett hårt arbete framför oss, men vi bestämde oss för att ge allt för att göra klubben till en elitklubb igen och vi är bara i uppstarten.

Brage är onekligen på väg och har tagit steget in i fotbollens finrum med stormsteg.

En hårt arbetande sportgrupp med koll på spelarmarknaden i Norden, har varit och är en nyckel till framgång.