Bondsonen som blev entreprenör

Textstorlek:

Att vi blivit nominerade till Stora Turismpriset 2018 kom mycket lägligt, säger Kulinariets ägare Anders Åkerberg.

Sedan 2010 har Kulinariet, i idyllen Stora Skedvi, växt och växt och idag är det ett av Dalarnas mest attraktiva turistmål. 65 000 besökare var det 2017 och i år kommer besökssiffran stanna omkring 75 000 besökare. Från 0 till 75 000 på 10 år är imponerande.

– Kanske inte riktigt vad jag trodde när jag startade min entreprenörresa tillsammans med Malin Floridan 2010. Då startade vi ett städföretag och sedan blev det Dalakassen och Visthusboden. Bollen var i rullning och det ena har gett det andra, säger Anders medan han blickar tillbaka och samtidigt både ler och skrattar åt de första stapplande stegen som entreprenör.

Bygdens största företag Vika bröd lades ner och flaggan svajade på halv stång i Skedvi. Bageriet drog åter igång 2014 och Skedvi Bröd blev verklighet och traditionen levde vidare.

Visthusboden blev för trång och 2016 gick flytten till dagens lokaler.

Samma år öppnades ett mejeri. Sedan ett par månader heter det Stora Skedvi Mejeri och mjölken kommer från Fredriklunds gård här i byn.

– Jag ville få ut lite mer av mjölken och i år har vi gjort egen glass. ”Glass på riktigt” är namnet och den består av mjölk, grädde, ägg, socker och med smaksättning av bär. Det har gått bra. Kanske svårt att misslyckas en sommar som denna, säger Anders med glimten i ögat.

Restaurang var en annan nyhet för året. ”Mat på riktigt” har drivits av matkreatörerna Peter Zaar-Marcus och Görgen Tidén.

– Onekligen en succé. Ett komplement till vår verksamhet och vi har lockat hit nya besökare och framförallt lokalbefolkningen, säger Anders och ser lite fundersam ut innan han kläcker ur sig.

– Jobbigt att inte fatta hur viktigt det är med en restaurang. Det borde jag förstått långt tidigare.

Efter en hektisk sommar blickar Anders framåt och utvecklar möjligheterna med Turismpriset.

– 2023 skall vi vara internationellt erkända. Minst 30 procent av våra besökare skall komma från andra länder, säger Anders utan att blinka.

Känns hur självklart som helst när Anders målar upp en framtid på sitt lugna och trygga sätt. Bondsonen som står med båda fötterna i myllan, men samtidigt erkänner att han är ett kontrollfreak.

– Är man uppväxt på en bondgård, vet man inget annat än att jobba. Det skall vara perfekt och då är det lätt att det blir en kontroll extra, säger Anders.

Men det är långt till 2023 och Anders har naturligtvis en plan för de närmaste åren.

Kulinariet skall växa ytterligare och bli en än större turistmagnet men samtidigt ett naturligt och attraktivt utflyktsmål för dalfolket.

Vad ligger då i pipeline?

– Vi vill bygga ut kring upplevelsen. Göra sin egen korv, fixa sitt eget knäckebröd och bränna sin egen sprit.

Bränna egen sprit?

– Vi vill ta till vara på restprodukterna från knäckebrödet. Först tänkte vi på öl, sedan på torr cider, men efter en resa till Kina med Tevsjö Destilleri insåg jag att bränna sprit var det vi skulle syssla med, säger Anders.

Planen är att ett destilleri byggs i Kulnariets källare och bränna själv och hämta på Systembolaget något senare.

Hand i hand med detta planeras för en charkdel i gamla Visthusboden.

– Stycka på plats, tillverka korv eller annat och framförallt ta tillvara på djuren än bättre. Helt enkelt öka hållbarhetstänket.

Den viktigaste pusselbiten för Anders och hans kollegor är boende frågan. Konferenser och upplevelser kräver övernattningsmöjligheter.

– Absolut och idag är det öken i Stora Skedvi. Därför måste vi fixa det själva. Det blir färdiginredda containers med 2 rum i varje container. Vi behöver bara koppla till vatten, el och avlopp. 12 rum i första etappen med 24 sängplatser. Hur enkelt som helst, säger Anders.

Just det sistnämnda personifierar Anders. Lugnt och sakligt lägger han fram sina idéer. Inget överilat utan genomtänkt och det låter hur enkelt som helst.

Kulinariet i Stora Skedvi är i en ständig utveckling. Den ena pusselbiten efter den andra faller på plats.

Och Anders stora mål spar han till sist. Ett mål som är en hälsning av kärlek till hela bygden och dess invånare.

– När Vikabröd sa adjö var det 31 anställda. Inom något år skall 31 personer vara anställda på Kulinariet.

Bondsonen som födde upp kalkoner på sommarlovet i högstadiet, medan kompisarna slet på sommarjobb. Han matade kalkonerna två gånger om dagen, men tjänade dubbelt så mycket på sina kalkoner än kompisarna som rensade gräs 40 timmar i veckan.

Då föddes hans entreprenöranda och den är förmodligen än starkare idag än då.

Bygden Stora Skedvi är bara att gratulera.