Bok om hjälteförälder

Textstorlek:

Hon har i dag bara några små rester kvar av sin MS-sjukdom. Men som mamma började Ida Berner fundera över hur det kan vara för barn som har en förälder som är sjuk eller annorlunda på något sätt. Nu har hon kommit ut med sin andra bok, en barnbok som handlar om det.

Ida Berner i Säter var bland de första i världen, och först i Skandinavien, att genomgå en stamcellstransplantation och det väckte stor uppståndelse 2004.

– Jag var 31 år och fick diagnosen MS i januari. Det var en mycket aggressiv variant och de sedvanliga behandlingarna funkade inte, så jag var i princip helt kroppsförlamad. Sen hände allt på en gång. Jag fick valet att bli lite av försökskanin och genomgå en behandling med en stamcellstransplantation, berättar Ida.

Hon berättar att behandlingen innebär att de tömde henne på hennes egna stamceller för att rena dem och därefter sätta tillbaka dem igen.

I samband med transplantationen fick hon även cellgift, hela hennes immunförsvar slogs ut för att sedan byggas upp igen. Ida var så dålig att läkarna talade om för henne att det var bara en procents chans till att hon någon gång skulle kunna bli gravid.

Men själva transplantationen lyckades och Ida inte har haft några skov sedan dess.

– Jag kände också mer och mer att kroppen började kännas bra igen, när mensen kom tillbaka bland annat, säger hon.

Och en dag fick hon beskedet att hon och hennes blivande man Robert Berner skulle bli föräldrar, ett ögonblick hon aldrig glömmer. För elva år sedan föddes Tilda och fem år senare föddes deras andra barn Stina.

Ida som alltid gillat att skriva började som ren terapi att skriva om hur det var under den svåra tiden när hon var sjuk och vad som hände under behandlingen och efteråt.

Det Ida skrivit resulterade i att hon våren 2017 gav ut sin första bok, ”Mitt år med MS – är jag botad nu?”.

Hon hade också sedan tidigare en egen blogg och åkte runt och förelästé om det hon varit med om.

– Det var ett sätt att ge tillbaka för den otroligt fina vården jag fått.

När boken var klar tyckte hon att det blev så tomt. Det hade varit så kul att skriva och Ida hade insett att hon har lätt för det.

Nu har hon precis kommit ut med sin nya bok ”Min mamma rullstolshjälten”, med illustrationer av Ulrika Gustafsson.

Ida hade träffat Ulrika på en bokmässa och det hade klickat direkt. Dessutom målar Ulrika så bra, tycker Ida.

– Jag hade börjat tänka vad som skulle ha hänt om jag hade varit sjuk som mamma. Jag hade några rester från MS kvar så jag kunde få frågan från andra barn varför jag går så långsamt och varför jag springer så roligt, berättar Ida och ler.

Idas nya bok riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år och handlar om föräldrar som inte är som alla andra. En mamma sitter i rullstol, en pappa har inget hår och en annan mamma har varit med om en motorcykelolycka.

– Tanken är att visa att de här föräldrarna finns och framförallt är lika mycket värda och kan vara världsbäst eller hjältar ändå. I slutet av boken finns också tips på vart barnen kan vända sig för att ställa frågor, berättar Ida.

Hon hoppas också kunna lyfta frågan om människor med funktionsvariationer, eller olikheterna mellan människor, och att visa på att ingen är bättre än någon annan.

– Jag hoppas också kunna sporra föräldrar att prata med sina barn om sjukdomar. Jag tror de flesta föräldrar gör det men alla gör det inte, säger hon.

Ida fick bra respons på sin första bok och har även fått det på sin nya.

– Har fått bra recensionen från företaget BTJ, och det är jag glad för. Det innebär troligtvis att boken kommer att finnas på många bibliotek.

Redan nu har Ida flera nya manus hemma och nästa bok är på gång.

Ida är utbildad socionom och arbetar nu som skolkurator på en högstadieskola i Säter.