Bär plockades i spånkontar

Spånkontar från Dalarna i olika färger. Foto: Inge Nilsson
Textstorlek:

På auktioner och annorstädes i Dalarna är det mycket vanligt med spånkontar. Det finns både gamla och nya och många av dem är nog tillverkade av korgmakare i Våmhus.

Bärplockning i skogen var förr en viktig del av självhushållningen. Man plockade både lingon och blåbär. En del även för avsalu.

Detta har pågått fram i modern tid innan priserna blev sämre och de utländska bärplockarna från andra delar av världen tog över. Man plockade även vildhallon men dessa var inte så vanliga förr innan det blev kalhyggen.

Förr krävde hushållsekonomin ofta att man plockade av skogarnas överflöd av bär. Av detta blev det saft och kräm. Man kunde inte frysa ned då för det fanns inga frysar på gårdarna.

Hela familjen var tvungen att följa med och det var inte så populärt bland barnen. Blåbär gick väl ann. De var stora och fyllde bra i spannen. Dessutom var de goda att äta. Lingonen var små och sura.

Hallon var inte så populärt heller eftersom de växte på öppna sluttningar där solen stekte. Det fanns även flygfän som var jobbiga.

– Dessutom hade hallonen en tendens minska i omfång när de hade plockats. Ett nästan fullt kärl kunde efter några få steg vara endast halvfullt, berättar pensionären Ove Johansson i Hallands Nyheter.

Man plockade i någon form av kärl som en spann eller liten korg. När denna var full öste man över bären i spånkonten som bekvämt kunder bäras på ryggen. Spånkonten är här ett praktiskt redskap. Den pressar inte ihop bären som en ryggsäck skulle göra.

Bären färgar av sig på insidan. Det syns därför tydligt vad som varit i en spånkont.

Ofta är spånkontarna omålade men de kan även, som på bilden, vara målade i olika dova färger.

Vid plockningen används numera bärplockare av plast men förr använde man ofta händerna vid plockningen. Men det finns kvar många äldre bärplockare som är tillverkade av plåt. Ibland kan man någon enstaka gång se riktigt gamla bärplockare tillverkade med en stomme av trä. Den är kompletterad med ett underrede av järntrådar och behållare av väv.

Det finns i Dalarna även kontar som man bär på ryggen och som är tillverkade av näverremsor. De är mer runda i formerna och användes inte vid bärplockning. Små näverkontar användes av fäbodkullorna.

Svamp då? Nej, det plockades inte förr eftersom svampen är näringsfattig. Svamp var komat.