ABB tog hem stororder

Textstorlek:

ABB har väntat på stororder till Ludvika i över ett års tid, 21 september vann man ett jätteprojekt med en kraftlänk från Centralasien till Pakistan värd 2,9 miljarder kronor och firade traditionsenligt med tårta i Ludvika.

ABB Ludvika är Dalarnas största privata arbetsgivare och beroende av sina enormt stora order inom högspänd likström, HVDC.

Det var länge sedan megaprojekten kom, senast var i april 2017 med nya elkabeln mellan England och Frankrike värd 270 miljoner euro och i början av 2017 med det ultrahögspända projektet i Indien värt 640 miljoner dollar. Nu har inte ABB förlorat heller för vad som präglat HVDVC-marknaden hade senaste åren är att de stora projekten runt om i världen har skjutits upp.

Men nu lossnar det.

ABB levererar HVDC-omriktarstationer i ett konsortieprojekt med spanska Cobra värt 330 miljoner dollar, 2,9 miljarder kronor, så att konsumenter i Pakistan får tillgång till konkurrenskraftig vattenkraft från Kirgizistan och Tadzjikistan i Centralasien.

– ABB och HVDC i Sverige har den ledande rollen i projektet och kommer att samarbeta med Cobra för byggnationen samt arbeta tillsammans med flera andra ABB-enheter i Ludvika och globalt i leveransen av projektet till kund, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB om projektet.

Projektet som för ABBs del avrit aktuellt i fyra fem år, har skjutits på framtiden då anbud legat för högt och designen av systemet från Pakistan till Afganistan ändrats från ett HVDC-system till ett växelströmssystem.

Bland annat kommer ABB att ta en del utrustning från fabriker i Indien och Kina

Nu är det allvar i Ludvika, projektet startar upp tredje kvartalet i år och projektet ska vara levereraty om tre och ett halvt år,

Cobra, ett spanskt företag inom Engineering, Procurement, Construction (EPC), som ansvarar för konstruktion och anläggning av tillhörande kraftanläggningar.

Projektet som kallas CASA-1000, Central Asia-South Asia, är stöttat av bland annat Världsbanken. och en rad andra organsationer som Islamic Development Bank, det amerikanska bistådsorganet USAID, Europan Bank for Reconstruction and Development, European Investment Bank och UK Department for International Development.

ABB:s HVDC-stationer byggs med tyristorteknologi, eller Classic som den kallas, och ingår en 80 mil lång kraftlinje på 500 kilovolt med en kapacitet att överföra 1 300 megawatt.

Kontraktet som ABB vunnit togs i konkurrens med Siemens och General Electric (Alstom) och är det enskilt största kontraktet i CASA-1 000 projektet som är kostnadsberäknat till 1,2 miljarder dollar.

Deltagande länder i projektet är Afghanistan, Kirgizistan, Pakistan och Tadzjikistan. Projektet bidrar till den pakistanska regeringens initiativ att tillgodose det ökande behovet av elektricitet och gör det också möjligt för Kirgizistan och Tadzjikistan att utnyttja sina vattenkraftsresurser bättre och koppla samman sina vattenkraftresurser med ett 50 mil långt växelströmssystem.

Luftlinjerna i projektet är designade för att senare kunna dubblera elöverföringsförmågan i systemet.

– Med ABB:s avancerade HVDC-lösning får konsumenterna tillgång till ren el. Projektet är ytterligare ett exempel på vårt engagemang i att integrera förnybar energi och stärker ABB:s ställning som den givna partnern för ett starkare, smartare och grönare elnät, säger Claudio Facchin, vd för ABB:s division Power Grids.

ABB:s föregångare Asea i Ludvika banade väg för likströmstekniken med Goltandsöverföringen för 65 år sedan. ABB har medverkat 120 stycken HVDC-projekt. Det motsvarar en total installerad kapacitet på över 130 000 megawatt, vilket utgör ungefär hälften av marknaden.

 

Detta är ABB Ludvika

  • I Ludvika har ABB-koncernen sin mest kompletta verksamhet inom området kraftöverföring. Här utvecklas, tillverkas och marknadsförs produkter och system som gör det möjligt att överföra elkraft med både växelström och likström
  • Ludvikaverken grundades år 1900 som Elektriska Aktiebolaget Magnet.
  • År 1916 såldes företaget till ASEA. ASEA lokaliserade om tillverkningarna så att roterande maskiner tillverkades i Västerås medan andra högspänningsutrustningar som brytare, reaktorer och transformatorer lokaliserades till Ludvikaverken.
  • År 1988 slogs ASEA ihop med BBC från Schweiz och ABB bildades.
  • Ludvikaverken har idag cirka 2800 anställda.

 

BO JOFFER