ABB och Nobel globala partner

Textstorlek:

ABB och Nobelstiftelsens medieföretag har träffat en överenskommelse om ett internationellt partnerskap för att slå ett slag för innovation.

Genom att bli en internationell Nobel-partner ansluter sig ABB till en utvald grupp av andra globala företag som är kända för sitt engagemang för forskning, innovation, utbildning, hållbar ekonomisk tillväxt och socialt ansvarstagande.

3M, som i våra trakter har verksamhet i Gagnef, Ericsson, Scania och Volvo Cars ingår också i det nobla partnerskapet.

Nobel Media, är en enhet inom Nobelstiftelsen som sprider kunskap kring Nobelpriset och Nobelprisbelönade insatser till miljontals människor runt om i världen i enlighet med Alfred Nobels arv och minne.

Samarbetet mellan ABB och Nobel Media syftar till att dela kunskap brett, inspirera människor att engagera sig i vetenskapliga frågor och belysa vår tids största utmaningar. Som ledande inom banbrytande teknik bidrar ABB med stor erfarenhet inom forskning och innovation.

– Att samarbeta med en av vårt lands viktigaste institutioner är ett privilegium för oss alla på ABB. Vi gläder oss åt att fördjupa oss tillsammans med de bästa forskarna i världen. Samarbetet stärker också vårt engagemang i yngre generationer, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

Han undertecknade partnerskapet tillsammans med ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer:

– Vi är glada att bli en Nobel International Partner och att hylla de visionärer som formar vår värld och skapar framtiden. Nobel och ABB delar ett djupt engagemang för innovation och idéers kraft och vi inspireras av denna möjlighet att rikta uppmärksamheten till Nobelpristagarnas banbrytande arbete.Vi ser fram emot att arbeta nära tillsammans med Nobel och att involvera våra kunder, våra medarbetare och engagerade aktörer runt om i världen i denna spännande strävan.

Mattias Fyrenius, vd på Nobel Media kommenterar partnerskapet så här:

– Nobelpriset står för idéers kraft och möjligheten att skapa en bättre värld genom kunskap och forskning. Att förbinda sig till dessa värden är viktigare än någonsin, ett ansvar som vi delar med ABB. För att kunna hantera vår tids största utmaningar är det centralt att stärka banden mellan näringsliv, politik och den akademiska världen och därför är jag stolt över att tillkännage vårt samarbete med ABB.

Nobel Medias event och aktiviteter hansdlar om vetenskapskonferenser, föreläsningar och utställningar globalt,och genom digitala kanaler. Nästa Nobel Prize Dialogue, som för samman Nobelpristagare, världsledande forskare och beslutsfattare från hela världen, hålls i Santiago i Chile i mitten av januari 2019.

Det finns långa historiska band mellan Asea, ABB och nobelpristagarna.

Kemisten Svante Arrhenius, blev Sveriges förste nobelpristagare, i kemi 1903. Han anses vara den som först upptäckte växthuseffekten. Arrhenius föddes 1859 och dog 1927. Han hade en koppling till dagens ABB, han var med om grundandet av Örebro Elektriska AB, som sedan blev en del av Asea, i dag ABB. Han var också pionjär inom den svenska järnvägselektrifieringen med genombrottet för Vallenfall/SJ/Asea med Malmbanan.

Nobelpristagaren i fysik 1970 Hannes Alfvén föddes 1908 och dog 1995. Han deltog i ett utvecklingsarbete med Asea kring de stora kvicksilverlikriktare som först användes vid kraftöverföring med högspänd likström, HVDC, som satt ABB i Ludvika, som nu är Dalarnas största privata arbetsgivare , på världskartan.

När Percy Barnevik fick till fusionen mellan Asea och Brown Boveri var ett av argumenten den tunga grundforskning Brown Boveri hade tillsammans med universitetet ETH Zürich. Brown Boveri/ABB har med detta universitet haft över 160 år lång relation som resulterat i över 21 Nobelpristagare, bland andra Albert Einstein, 1921