Väljer lin som isolering

Textstorlek:

Familjen Forsblom Räms, i byn Ställberget utanför Nyhammar, ville använda naturliga material som samverkar bra tillsammans när de skulle renovera sin extrastuga. Därför valde de lin som isolering och det blev inte så mycket dyrare än ett konstgjort isoleringsmaterial.

Övervåningen var bara en kallvind när Antoinette Forsblom Räms och Mats Räms köpte stugan som byggdes 1917-1919. Den ligger alldeles intill huset där familjen bor och tanken är att rummet som nu renoveras ska användas som syateljé.

Antoinette har gått en modistutbildning och har nu en lärlingsplats genom Hantverkets folkhögskolan i Leksand. Hennes planer är att äntligen kunna ta sitt gesällbrev inom en snar framtid.

– Då behöver jag få det här rummet klart för att i första hand kunna träna inför provet som pågår under en vecka, säger hon.

När de skulle renovera stugan blev det aktuellt att välja ett lämpligt isoleringsmaterial.

Antoinette syr och arbetar mycket med textilier och har därför kunskaper om och ett stort intresse för olika material. Helst ska det vara naturmaterial och gärna lokalproducerat och så miljövänligt som möjligt.

– Jag visste att det fanns ett isoleringsmaterial av lin som tillverkas i Finland och när jag började ringa runt fick vi tag på en återförsäljare i Karlskoga, säger hon och tillägger:

– Det pågår också försök med att få fram isoleringsmaterial av ull, men man har inte kommit så långt med det, vad jag vet.

Antoinette går även en textilutbildning på distans och där har hon också passat på att prata om och sprida kunskap om isoleringsmaterial av lin.

Mats har gjort själva renoveringsarbetet själv, med viss hjälp av sjuåriga sonen som gärna ha velat vara med.

– Det har inte varit några problem att jobba med linet. Det dammar lite så Mats har använt munskydd, men annars behövs ingen skyddsutrustning. Man kan ta i det utan att det kliar och man blir inte smutsig av att arbeta med det, säger Antoinette.

En annan fördel med linisolering var när leveransen av de stora rullarna kom. Mats var utomlands på jobb och Antoinette undrade hur i all världen hon skulle få in de stora rullarna själv. Men de visade sig vara mycket lättare än de såg ut att vara.

Det första Mats gjorde när han började renoveringen av stugan var att fylla på träspån i ytterväggarna Det var redan isolerat med spån, men det hade sjunkit ihop med tiden.

Stugan är troligtvis från början byggd av någon som var ganska fattig. Den är timrad av begagnat timmer, och vindsvåningen är gjord av enbart bräder.

– Jag har bytt ut flera bärande balkar i golvet för det syntes att de var maskätna redan innan de användes till huset. De tog väl det som fanns och de hade råd med, berättar han.

När Mats började riva i golv, väggar och tak på övervåningen upptäckte han att det inte var bara isoleringsmaterial i golvet. Där kunde han också hitta småburkar, pressarfötter till symaskiner och en massa annat skrot som var intressant i sig.

För Mats är själva tjusningen med att göra renoveringen själv, att se vad som dyker upp och att fundera över människorna som bott här tidigare, speciellt när det handlar om hans egna släktingar.

– Det var också intressant att se hur de lagt i breda plankor som golv. Men det var bara korta småbitar som om de bara tagit sånt som blivit över. Och det var sprickor med kanske flera hundra år gammalt smuts kvar.

Spånet som fanns i golvet har Mats återanvänt. Det har han också gjort med den näver som fanns under spånet. Där det fattades har han kompletterat med ny näver.

– Där de inte fick plats med näver hade de lagt tidningar, berättar Mats och visar en tidningssida från 1895.

I taket fäster han papp över isoleringen och sedan ska det bli spontat virke.

På golvet, som Antoinette väntar på att få klart i första hand blir det träplankor och återbrukat tegel, som de köper på en byggnadsvårdsbutik.

– Mats ska också lägga mattrasremsor på reglarna för att få distans till golvplankorna så det inte knarrar när man går, säger Antoinette.

Fönstren har de också bytt ut och ramarna är såklart återbruk. De köpte några fönsterramar på ett snickeri för säkert 30 år sedan och nu passade de att använda.

– Vi har inte bytt ut hur som helst utan tittat på hur originalfönstren såg ut. Vi frågar hela tiden vad huset vill, säger Antoinette.

En kamin ska så småningom sättas in i rummet igen och i ena änden blir det ett loft med sängplats.

– Det är redan så trivsamt att vara här, säger Antoinette och myser.