Tröttnat på husvagnen

Textstorlek:

Turismen ökar i Dalarna och många väljer att campa. Men Helena och Johan har tröttnat. De funderar nu på att sälja husvagnen.

Dalaturismen går mot rekord och den är särskild populär kring Siljan. Enligt Malin Ahlsén Gahns, turistchef för Norra Dalarna, beror det här på värmen.

– Vi har ingen statistik framme ännu, men vi har känslan av att det är många fler i år än tidigare, säger hon till Dalarnas Tidningar.

Husvagn, stuga eller husbil. Som campare har man många alternativ. Men Helena Sundmat och Johan Karlsson har tröttnat och funderar nu på att göra sig av med husvagnen. De är på campingsemester i Mora, vilken de tror blir den sista semestern i Dalarna med vagnen. Det var efter en hotellvistelse som de började tänka till. De vill ha det mer bekvämt.

De menar att vagnen är otymplig, kräver underhåll och är en stopkloss ute på vägarna. Men när man väl är på plats är det mysigt med campinglivet.

Helena och Johan försöker hålla det så enkelt som möjligt. Plastblommor i fönstret och färdigmat i kylen. Paret kommer ursprungligen från Uppsala. Men i höstas flyttade de till Sandviken.

– Men nu får vi väl smak av Dalarna, säger Helena, skrattar och fortsätter:

– Nejdå, vi håller som bäst på att bo in oss i Sandviken, men jag har alltid tyckt om Dalarna. Här var jag mycket som barn, säger Helena.

Hittills är de nöjda med kommunens serviceutbud, även om de inte är ute efter att handla.

På dagens agenda står en promenad till Mora centrum och på kvällen räknar de med att äta ute.

– Förr kunde vi stanna på en plats i ett par dagar innan vi åkte vidare. Nu har vi blivit mer bekväma. Det är skönt att ställa upp vagnen och stanna i några dagar, säger Helena.

Hon berättar att det inte är särskilt varmt i husvagnen.

Den är bra isolerad och sval på natten. Om det regnar sitter de inne och läser, spelar spel eller löser korsord.

– Men det beror förstås på hur mycket det regnar. Förr tältade vi mycket. Då var det riktigt besvärligt när det regnade, säger Johan.

De funderar, skulle de välja regn framför den extrema värmen som varit? Även om det är varm så kan man svalka sig på olika sätt, menar de.

– Men pratar man om den här värmen som orsakat skogsbränder och torka så skulle jag lätt välja regnet, säger Johan.

De är pensionärer. Tidigare arbetade Helena som flygspeditör i Märsta och Johan som skogshuggare och maskinförare.

Till vardags är de ute mycket och rör på sig. De tycker om alla årstider.

På vintern åker de skidor, och på våren cyklar de. De beskriver en campingdag. Man sover ganska länge, går upp och fikar.

Man tar dagen som den kommer och det är det som är det fina med semester.

Hemma finns det alltid något att göra. På campingen kopplar de bara av.

– Nästa plats vi besöker innan vi säljer husvagnen blir i närheten av Sandviken.