Tillfället skapade sång av glädje

Textstorlek:

Lille Svarte Sambo blev älskad av barn över hela världen. En person berättade om hur han blivit helt fascinerad av historien om den lille pojken i negerlandet som levde bland pratande tigrar. Plötsligt stal dom hans kläder. Men så började dom bråka så till den grad med varann, att det bara blev smör av dem som mamma stekte pannkakor i. Allt fullkomligt logiskt i en fyraårings fantasivärld. Boken kom redan 1899, och står sig än i dag. Fast nu är den ”svartlistad” som rasistisk.

Men Sambo kom tillbaka hundra år senare i ett helt nytt sammanhang, nämligen för personer som levde som sammanboende utan att vara gifta. Det hade tidigare kallats för Stockholmsäktenskap. Men på 1980-talet hade det blivit så vanligt, att man måste reglera rättigheter och skyldigheter i i en särskild lag, sambolagen kallad. Särbo blev ett annat begrepp, när man bodde på var sitt håll. Delsbo var när man bodde hos än den ena än den andra.

Mambo kallade man den som bodde eller flyttade hem till sin mamma.

Man får ständigt lära sig nya saker. Som härom dagen när jag var på Ikea i Borlänge. Plötsligt stötte jag hop med agen bekant jag inte sett på flera år. Glad hade hon ju alltid varit. Men nu var det med något av en glimt av nyförälskelse som hon presenterade sitt sällskap med orden: Och det här är min Kärbo. Jag förstod precis vad hon menade. Och det var henne väl unnat. Vid sjuttiofem plust. Äntligen.

Kärbo. Jag skrattade för mig själv. Vilket lustigt ord! Men vilket fint begrepp. Jag ringde min hustru och förklarade att hon numera levde i ett kärboförhållande med mig. Först hörde hon inte riktigt, och undrade om det var något nytt som skatte­myndigheten hittat på, och papper som skulle fyllas i. När hon sedan fick innebörden klar för sig, skrattade hon gott. Så du menar, att enda orsaken till att du delar hem med mig ,är att du gör det av kärlek.

Jag tänkte på mannen, vars hustru alltid tjatade om att han skulle säga att han älskade henne. Jag älskar dig. Det är vad som gäller, till dess jag meddelar något annat.

Kvinnor vill höra det. Karlar vill göra det. Men mitt budskap hade tydligen gått fram, för när jag sent på kvällen kom hem stod det två mackor på bordet och väntade. Bredvid låg en lapp med ett ritat hjärta och orden: Var så god min Kärbo.

Det är vid sådana tillfällen som det sjunger inom en av glädje, som i en kärlekspsalm till sommarpsalmens melodi:

”Av Gud vi alla skapats att leva för varann, bejakande den kärlek,som allting övervann. Tillsammans i den enhet, som vi är skapta till, får vi gemensamt dela den glädje som Gud vill. O, Gud, vad jag dig älskar, som älska mig förmår, och all din kärlek visar, fast knappt mig själv jag tål. När jag det minst förtjänar må du mig älska mest. Din nåd du mig förlänar, då jag behöver bäst. Att älska är att giva det finaste vi har, och utgivandets kärlek sig själv ju aldrig spar. Den delar sorg och smärta. Den delar tröst och ro. Den skänker livet glädje i kärlek, hopp och tro”.

En fin helg önskar dig