Scoutläger för rikt ­friluftsliv fyller 50 år

Textstorlek:

Tänk dig hela 96 fotbollsplaner där man inte ser så värst många fotbollar. Där­emot är lägret Kopparbo i Bergslagen rena paradiset för scouter och har så varit i 50 år. Nu rustar man till en stor fest i september.

Man hör på namnet vad det är frågan om. Läger- och fritidsanläggningen Kopparbo ligger inte långt från Söderbärke i det vackra Bergslagen mellan Ludvika och Fagersta. Här har sedan lång tid tillbaka brutits diverse metaller som skapade rikedomar och industri. Men metaller har ju som bekant också magiska syften. Alkemi handlade bland annat om att tillverka guld och koppar förknippades med gudinnan Venus på grund av metallens glänsande skönhet.

Nu har scouter tänd eldar, paddlat kanot, badat och utfört spännande uppgifter i skogen i Kopparbo i 50 år och lördagen den 1 september är det 50-årsjubileum med enklare lunch, rundvandring, prova på aktiviteter, invigning av Görans hörna och senare när det börjar bli mörkt ska ett lägerbål tändas.

Efter att ha kört på slingriga grusvägar förbi skogar, sjöar och vattendrag öppnar så naturen upp sig. I bilen har jag funderat på detta med scout. Var själv en i patrullen Hackspettarna med uniform, den speciella hälsningen och: Var redo, alltid redo!

Men till min stora förvåning möts jag inte av så många uniformsklädda barn och ungdomar. Här är det snarare trollkarlar och Harry Potter som gäller. Olika teman beroende på vad ledarna hittar på. Och det är väl så det ska vara. Man har ett grundkoncept som handlar om läger och sunt friluftsliv men följer med sin tid så att unga människor ska känna igen sig.

Några som är på besök och befinner sig i trollkarlarnas värld är Sollentuna södra scoutkår, Sveriges största. I ledartältet, som är fullt med kängor och andra saker, sitter Klara Helgesson. Hon har varit scout sedan 2006, men före­ställer nu rektorn för hela Pottergänget. Hon har en cape på axlarna och runt henne pågår en febril verksamhet. Föräldrar och barn spelar roller och planerar nu hur man ska gå vidare i spelet. 20–30 tält står uppställda på gräsplanen med utsikt mot övre Malingbosjön.

Där har det också pågått mycket verksamhet i år på grund av den varma och torra sommaren. Dock har det rått eldningsförbud vilket säkert inte hänt många gånger under anläggningens 50-åriga historia.

– Det är fint här och vi trivs mycket bra, säger Klara Helgesson.

I ledarhuset hittar jag Gun Weinstock. Hon har varit scout sedan hon var sju år gammal och suttit i stiftelsens styrelse i tio år. Hon har hand om bokningarna. Lägerplatserna på 49 hektar är en av Sveriges största och kan ta emot cirka 5 000 tältgäster. Rekordet ligger på 4 200 gäster. Det finns 15 tältkåtor, flera hus med cirka 50 bäddar, toaletter, duschar, kök och matsal. Och ungdomarna som är här på läger behöver inte gå sysslolösa.

Här hjälps man åt med det mesta och bland naturstigar, sjöaktiviteter, klättertorn, olika banor, sport, smide, kolmila, kyrka och bakning med mera kan unga människor växa, både som individer men framför allt lära sig samarbetets ädla konst.

– Här sköter alla sig själva men vi ordnar olika program, berättar Gun.

Det knackar på dörren. In kommer en uniformsklädd scoutledare och undrar på stockholmska om han kan kopiera ett papper som ska delas ut i kåren.

För tillfället är cirka 300 gäster på området och runt 200 till väntas komma. Ett 30-tal funktionärer jobbar ideellt men man behöver fler berättar Gun.

– Är man intresserad av att jobba som volontär är det bara att kontakta oss, säger hon.

På hemsidan kopparbo.com finns kontaktuppgifter och det mesta som har med Kopparbo att göra.

När det gäller historiken börjar Svenska scoutförbundet 1968 att arrenderar gården Kopparbo från Domänverket och bygger en lägerplats på området. Det blev dock dyrt och svårt att driva verksamheten från Stockholm och SSF beslöt att lägga ut verksamheten på något distrikt.

Efter förhandlingar med Dalarnas scoutdistrikt beslöts att Dalarna skulle överta verksamheten från årsskiftet 1974–1975. År 2020 planeras Dalacamp nummer nio.

– Scouterna brukar beskriva Kopparbo med ett ord: familjärt. Här handlar det inte om att vara bäst. Här är alla med utifrån sina förutsättningar, säger Kimmen, nestor för dalascouterna.