Juli 2018 slog ett rekord

32 grader varmt i bilen. Detta var mer regel än undantag i juli som går till historien som en av de varmaste uppmätta månaderna i Sverige. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Enligt SMHI går juli på många håll i landet som historiens varmaste uppmätta någonsin. Värmen ser ut att hålla i sig men det kan snabbt vända till kallare väder.

– Får vi ett omslag då är värmen snart borta, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Josef Svenberg.

Sommarens varma väder har varit i princip landsomfattande och när SMHI summerar juli har den över hela Sverige varit en av de varmaste uppmätta i sitt slag någonsin.

I hela Sverige blev juli mellan tre och fem grader varmare än normalt och på de flesta håll därmed den allra varmaste julimånaden som hittills registrerats.

Bland de slagna rekorden står Svealand ut med den varmaste uppmätta julimånaden sedan mätningarna satte igång år 1756 – för över 260 år sedan, vilket SMHI konstaterade redan tidigare i månaden.

– Det är där vi har de riktigt långa mätserierna, i Stockholm och Uppsala, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI, till DN.

Även norra Götaland och östra Norrland har nått historiskt oslagna nivåer.

– På många håll är det rekord för åtminstone 150 år. Här och i Svealand hittar man platser där det varit en statistiskt oöverträffad julimånad, säger Sverker Hellström.

Rekorden handlar dock inte om enskilt uppmätta temperaturer utan den utslagna medeltemperaturen under månaden.

Den enskilt varmaste uppmätta temperaturen under den gångna juli har varit 34,6 i skånska Hästveda – en bra bit från de 38 grader som uppmättes i Målilla år 1947 och i Ultuna år 1933.

– Det är inte så många absoluta värmerekord i år. Vi har svårt att uppnå de där enskilda riktiga toppnoteringarna, det gäller många gånger numera att vi över månadens medeltemperatur vi slår rekord, säger Sverker Hellström.

Tre nya rekord för dagstemperatur uppnåddes dock, inte bara för april utan oavsett månad.

Hoburgen på Gotland nådde den 18 juli 31 grader och i Kvikk­jokk i Norrbotten uppnåddes 32,5 grader den 17 juli.

Samma dag nådde Naimakka i Norrbotten, som annars gjort sig känt för sina rekordkyliga vintertemperaturer, 29,5 grader. Det är strax över 78 grader från köld­rekordet på -48,9 från januari 1999.

Värmen ser ännu inte ut att vara på väg bort, men det ser ut att kunna bli något svalare mot slutet av veckan. Men den lång­variga värmen kan inte stå emot en plötslig förändring. Det är väldigt varmt i havet vilket hjälper något. Men skulle vi få ett omslag till bitande nordvindar, då är värmen snart borta.