Fler laddställen för elbilar

Snabbladdare i Rättvik. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Dalarna är på gång när det gäller utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen för elbilar. Det blir alltfler publika laddningsstationer, öppna för allmänheten, men också icke-publika som används av anställda på företag eller i en kommuns verksamhet exempelvis.

– Intresset från kommunerna har ökat bara det senaste året, säger Annika Varghans på Länsstyrelsen i Dalarna.

Hon har ansvaret för Klimatklivet där exempelvis företag, kommuner och bostadsrättsföreningar kan söka bidrag bland annat för att bygga laddningsstationer.

– Kommunerna bygger ofta för eget bruk, som exempelvis för personal vid äldreboenden eller skolor, säger Varghans.

Varghans berättar att utvecklingen hela tiden går framåt, vad gäller tekniken och kapaciteten på laddningsstationerna.

Det går fortare och fortare att ladda bilarna som också utvecklats den senaste tiden.

Det finns olika typer av laddningsstationer.

Så kallade snabbladdningsstationer passar bäst där turister eller andra kan stanna och ladda medan de handlar eller äter, innan de åker vidare.

– De är ofta placerade vid ställen som exempelvis Kupolen i Borlänge eller Hjultorget i Insjön där turistströmmarna kommer förbi, säger Annika Varghans.

Vid arbetsplatser eller hotell placeras ofta normalladdare. Där kan bilarna stå på laddning under arbetsdagen eller över natten.

Annika Varghans menar att Klimatklivet har spela en stor roll vad gäller utvecklingen av laddningsstationer och kan komma att göra det även i fortsättningen.

– I år finns det mycket pengar i Klimatklivet och nu kommer den sista ansökningsomgången för året 27 aug-27 september. Vad vi vet nu finns det pengar fram till 2020, vilket det fattats beslut om, och det går alltså att söka fram till dess, säger Varghans och fortsätter:

– Men nu är det val och sen får vi se vilken ambitionsnivå kommande regering har. Den här regeringen har dock lovat att fortsätta till 2023 och skjuta till ytterligare miljarder om de får fortsätta, säger Annika Varghans.

Elhandelsbolaget Dalakraft skrev tidigare i ett pressmeddelande att de har som mål att göra det enkelt att äga och köra elbil i Dalarna och de har nu driftsatt elva publika snabbladdningsstationer från Säter till Noppikoski.

Från och med vecka 28 har de också inlett betalning för laddningen.

För att hitta information om publika laddningsstationer i Sverige och utomlands finns webbplatserna www.uppladdning.nu och www.laddinfra.se.