Pengar saknas för sanering av gruva i Dalarna

Gruvhål.
Textstorlek:

De svenska gruvbolagen har inte råd att täcka saneringskostnaderna vid en eventuell nedläggning eller konkurs.

Enligt den statliga utredningen Statens gruvliga risker skulle bolagen behöva sätta av ytterligare runt fyra miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Gruvbolagen har i dagsläget lagt undan totalt 2,6 miljarder kronor för att klara av att stänga på ett miljömässigt sätt. Men det behövs 6,3 miljarder, enligt utredningen.

Ett aktuellt fall gäller Bolidens gruvor i Aitik och Garpenberg, där det saknas omkring 3 miljarder, enligt SVT Nyheter Västerbotten.

För att täcka kostnaderna och minska risken för att notan hamnar hos staten föreslår utredningen bland annat större marginaler i de avsatta pengarna.

Men att det skulle saknas medel för sanering i de båda gruvorna håller Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, inte med om.

– Vad jag vänder mig emot är beskrivningen att det saknas pengar, säger han till TT och fortsätter:

– Skulle något hända med Boliden så finns bankgarantier på plats. Vi har de garantier som våra domstolar har ålagt oss att ha.

För några år sedan godkände Norges regering att ett gruvbolag ska få dumpa miljontals ton skräp i en fjord med höga naturvärden.

Norges industriminister Monica Mæland sa att Nordic Minings gruva i Engebøfjellet kan skapa 500 jobb och att dumpningen kommer vara noggrant kontrollerad

Norges fiskeorganisation har varnat för att tungmetaller kommer skada fjordens fiskebestånd och marinbiologer menar att utsläppen kan sprida sig långt från fjorden och skada hela ekosystem.