Oroas över foderbristen

Textstorlek:

Lars Backlund skördade för sent. Även om det inte rör sig om något kvalitetsfoder så klarar han sig. Nu hoppas han på en andra skörd.

Leksands kommunen har sett över all sin mark och erbjuder nu bönder att slå det hö som fort­farande finns kvar.

– Det är tyvärr bara små snuttar i framför allt Insjön och Leksand, men just nu är varje grässtrå viktigt, säger samhällsutvecklingschef Åke Sjöberg.

Lars Backlund är lantbrukare. På sin gård i Leksand har han omkring 210 djur som ska utfodras. Han har aldrig upplevt en sådan här torka tidigare.

Många är oroliga och frågar hur det går. Han svarar att han klarar sig bra för stunden.

Det finns speciella tider man bör skörda men av olika anledningar var Lars sent ute vilket visade sig inte var så dumt.

Det är inget fel på den hygieniska kvalitén men Lars poängterar att det inte rör sig om något kvalitetsfoder rent näringsmässigt. I stället fick han den mängd han ville ha. Kompletterar han med kraftfoder under vintern får djuren det protein de behöver.

– Men jag skulle inte planera för en sen skörd igen om man säger så. Nej, inte ens om jag visste att det blev torka igen nästa år. Men det är klart, mängden är ju en fördel just nu, säger Lars.

Han har hjälpt en del kollegor i närområdet men det mesta av fodret behåller han för sig själv.

– Jag törs inte släppa iväg det när jag inte vet hur det blir fram­över, säger han.

Leksands kommun skriver på sin Facebooksida att allt talar för att det inte blir någon andra skörd. Det här oroar Lars som befarar att en kris är att vänta.

– I värsta fall får jag slakta en del djur så det inte blir så många munnar att mätta.

Naturligtvis blir det problem med kön till slakteriet. Även om inte alla häromkring kör djuren till slakt så kommer folk hit från andra län, tror han.

Lars har blivit kontaktad av kommunen som undrar om han behöver hjälp. Det finns fler kommuner som erbjuder bönder att slå hö. Borlänge till exempel. Men på sin hemsida skriver de även att man inte kan garantera att marken är fri från skräp.

Det kan finnas glas, aluminiumburkar, plast eller sten på åkrarna. Man får skörda höet på eget ansvar.

Skulle du våga bruka kommunal mark?

– Man klarar sig nog. Det är skillnad om man ska hacka i marken eller göra ensilage. Dessutom vänder man på höet och skakar ur det.

Men det här med aluminiumburkar är ett otyg, menar Lars som ofta ser burkar på sin mark längs riksvägen.

Men hittills har korna klarat sig. Det foder som inte ryms inomhus plastar man in.

I år har det inte varit något problem att få det torrt vilket gör att det håller en längre tid. Det finns mycket sly och buskar häromkring och Lars kommer in på alternativ utfodring.

– En gång berättade min far att när han var liten så fick man ge djuren kvistar när våren kom. Det fanns inte foder så man utfodrade djuren med all slags lövbuskar. Men kor uppfödda på buskar ger varken mjölk eller kött, säger Lars.

Han berättar att han varit lantbrukare sedan mitten av 70-talet.

I månadsskiftet är det dags igen. Lars hoppas på en skaplig skörd.

– Det är svårt att säga hur mycket regn som krävs för att ge en bra andra skörd, säger han medan han tittar ut över det gulbruna gräset. Han fortsätter:

– Det skadar inte om det kommer mellan 50 och 100 millimeter, utspridd över tiden.

Dom säger att värmen ska hålla i sig. Hoppas de har fel, avslutar Lars Backlund.