Hon startade eget för att leva på sitt intresse

Textstorlek:

Jons Jonna visste tidigt att hon skulle starta eget företag. Och fotografering var tidigt en stor hobby. Nu kombinerar hon dessa två och uppdragen blir allt fler.

Ibland kan det vara svårt att förklara med ord, och för Jons Jonna Andersson i Vansbro är det då skönt att istället berätta med bilder.

I en mycket personlig utställning på Snöå Bruk i Dala-Järna försöker hon förklara ett känsligt ämne som hon delar med många andra unga tjejer och kvinnor nämligen kampen om ett perfekt kroppsideal.

– Kanske på grund av en stress utifrån önskar man hela tiden att man såg ut på ett annat sätt, trots att man egentligen har en helt frisk kropp. Det sitter liksom i huvudet och man tänker fel, försöker hon förklara.

Det här visar hon nu med sina bilder i sitt senaste projekt som resulterat i en separatutställning på Snöå Bruk. Och egentligen vill inte Jonna beskriva sina bilder för ingående.

– Min historia kan ju vara nån helt annat än betraktarens.

När Jonna hör att hennes bilder har påverkat någon annan och gett känslor blir hon jätteglad.

På utställningen visas också ett axplock av bilder från bröllop där hon anlitats som fotograf.

Jons Jonna har fyllt 25 och bor tillsammans med sin sambo på Södra Allégatan i Vansbro. På bak­sidan av huset har Jonna inrett en egen fotoateljé.

– Jag fotograferade ofta barn tidigare och insåg att jag behövde någonstans att vara inomhus vintertid om jag skulle kunna utveckla min verksamhet. Jag hade trott att studiefotografering var tråkigt men har upptäckt att det också kan vara kreativt och roligt.

För Jonna har intresset för fotografering funnits länge. Själva knäppandet var som rena terapin för henne när hon var liten. Hon kunde redan vid nio års ålder köpa sin första digitala kamera för pengar hon tjänat genom att sälja jultidningar och pandaprodukter.

– Som tonåring köpte jag en bättre kompaktkamera. Det var otroligt roligt men jag tänkte ju aldrig att man kunde jobba som fotograf.

På gymnasiet startade Jonna ett UF-företag och sedan dess har hennes dröm varit att bli egen­företagare, att skapa sitt eget jobb, men hon har inte varit säker på vad hon skulle göra i sitt företag.

– När jag insåg att man kan ha fotografering som yrke bestämde jag mig för att det var det jag skulle göra.

Sedan i april, ungefär samtidigt som ateljén blev klar, driver hon företaget Jonsjonna photo. Hon riktar sig en hel del mot företag där hon gör produkt- och personalfotografering samt filmer och miljöfotografering, som det är mest av just nu, till företagens hemsidor och för deras marknadsföring. Jonna tar också åt sig uppdrag som bröllopsfotograf och det har också blivit mer och mer.

Det mesta av hennes verksamhet sker på plats, ofta utomhus, så än så länge har det inte hänt så mycket i hennes studio.

– Det roligaste är när jag kan vara kreativ och får friheten att själv skapa utifrån att ha fått känslan av vad just den personen vill ha, förklarar Jonna om sitt arbete.

Framtidsplanerna som Jonna har är att fotografera på heltid och i april började hon med att gå ner på halvtid på företaget Monark exercise, där hon fortfarande är anställd.

– Att ta det steget var superläskigt. Men sen har det gått i raketfart så redan sista maj sa jag upp mig helt. Jag jobbar än så länge halvtid på Monark, men gör nog helt klart en heltid på fotograferandet utöver det, säger hon.

Att veta ur mycket hon ska ta betalt för sina tjänster är en kamp varje dag för Jonna. Det finns vissa riktlinjer att gå efter men hon måste ändå räkna på timpris med mera. Svårast är det alltid första gången hon gör en typ av jobb och inte vet hur lång tid det kommer att ta.

– I början tyckte jag inte att det jag gjorde var något värt, det var ju bara roligt att fota. Ibland får man fortfarande göra gratisjobb men man måste lära sig att ta betalt om man ska kunna leva på det. Det är ju oftast en massa förberedelser och efterarbete som tar tid, berättar Jonna.

I grunden är Jonna självlärd, men hon gick också en sommarkurs på universitetet i Göteborg 2016. Det viktigaste hon tog med sig därifrån var att hon fick tiden att kunna utveckla sin kreativitet och sin egen bildstil.

– Jag kunde testa olika tekniker för att inte bli fast i ett mönster. Och se hur jag skulle få männi­skor i rätt sinnesstämning för att få den bild jag ville ha, att gå från att de tycker det är jobbigt att bli fotograferade till att de tycker det är kul, berättar Jonna.

Kursen avslutades med ett projektarbete som Jonna är både nöjd och stolt över, och det arbete som känts mest betydelsefullt för henne hittills.

Utställningen på Snöå Bruk pågår åtminstone till september, men inget slutdatum är spikat ännu.