Har passerat Dalarna på sin välgörenhetsresa

Textstorlek:

När Dalabygden träffade Mikkel Oster tidigare i veckan hade han kommit till Dalarna på sin välgörenhetsritt.

Som vi berättat om tidigare rider och springer hästpsykologen Mikkel Oster från polcirkeln till Skåne för att skapa uppmärksamhet kring miljön och samla in pengar till rent vatten för människor som inte har det.

Nyligen red Mikkel in i centrala Borlänge, där Peace and Love-festivalen pågick för fullt i närheten. Där fick han möjlighet att prata om välgörenhetsprojektet Climate Cowboy Riding for Hope.

– Det var många som tyckte det var häftigt och tog fram telefonerna för att fota. Speciellt barnen blev nyfikna, berättar han.

Efter besöket i Borlänge fick både hästar och människor vila i Grangärde-Hästberg.

Det blev även en clinic (uppvisning) i Finnbo, Smedjebacken.

– Där skulle någon komma med en häst som jag kunde visa övningar på men det kom ingen för hästen vägrade att gå in i hästtransporten.

Då åkte Mikkel och alla som kommit för att se uppvisningen till hästen.

Med hästpsykologi och partnerskapsträning fick Mikkel hästen att tänka konstruktivt och positivt istället för instinktivt eller på grund av dåliga vanor.

– Jag vägleder honom så han ser mig som en ledare. Det ger en hälsosam lydnad och respekt samt villighet utan våld eller tvång, berättar han bland annat.

Det slutade med att hästen helt själv gick in i transporten.

Resan från polcirkeln började 22 juni med regn och en iskall nordanvind. Ett kuperat landskap gav många uppför- och nedförsbackar.

Mikkel tycker resan hittills har gått bra men det har varit utmaningar som när Mikkel sprang fel och Stefani inte kunde få kontakt med honom eftersom det inte fanns någon täckning.

– Jag stukade ankeln två veckor innan start så jag kunde inte träna men det har gått bra ändå. Jag har också blivit härdad efter mer eller mindre rumpsmärta av ridningen, säger Mikkel och ler.

I Arvidsjaur kom det en del folk och lyssnade när Mikkel pratade hästpsykologi eller bara hälsade och tog kort. Därefter blev det ganska enformig resa fram till Åsele, där de vilade och väntade på att få nya skor till hästarna. Hästarna hade blivit ömfotade av att gå på grusvägarna och fick även skavsår och svullna ben.

– Vi fick järnskor med stötdämpande gummibeläggningar sponsrade och en hovslagare som skodde hästarna, berättar Mikkel.

I Torpshammar träffade de en man, Jan Haak, som gjorde en liknande långresa, men åt andra hållet.

– Det var intressant att vi träffades av en slump, just där vid Sveriges mittpunkt, säger Mikkel och berättar att mannen också var ute på en välgörenhetsresa genom att springa för kampen mot cancer.

En riktig utmaning för Mikkel och hans team var när hästarna rymde och var borta längre än ett dygn i Jämtlands skogar.

– Vi hade haft en toppendag med ridning och löpning. Sen badade vi i en sjö och åt gott så vi var supernöjda när vi la oss, berättar Mikkel.

När de vaknade var inte hästarna kvar i den tillfälliga hagen.

Mikkel berättar hur de följde spår som de sedan tappade i omgångar. Men även här fick de hjälp av lokalbefolkningen som ställde upp med spårhundar och genom att leta själva, eller sprida information på Facebook. De blev också stor efterlysning på lokalradion.

När de äntligen fick syn på hästarna som lugnt gick och betade blev ändå Mikkel stolt över att hästarna så självständigt klarat sig bra, precis som han uppfostrat dem till, menar han.

Långa sträckor red och sprang Mikkel ensam, i genomsnitt åtta mil om dagen.

– Det har varit en väldigt poetisk, filosofisk och spirituell upplevelse att ha haft egen tid i flera timmar. Enda fokus har bara varit att tänka och jag har nu fått större möjlighet att visa vem jag är, vad jag står för och vad mitt syfte är, säger han.

Projektet har också stärkt Mikkels och Stafanis relation.

– Vi har lärt känna varandra mer de senaste sex månaderna än vi gjort under tio år, säger hon. I såna situationer som vi har hamnat i har vi också varit tvungna att lösa problemen som uppkommit, då har man inte bara kunnat gå därifrån, säger hon.