Fler orsaker till döda humlor

Textstorlek:

I förra veckans nummer av Dalabygden handlade ”Veckans bild” om hur döda humlor hittats under lindar och att ingen verkar veta säkert vad det beror på.

Dalabygdens läsare reagerade på det och Marianne Strutzenblad i Koppslahyttan skrev och berättade att så där har det alltid varit hemma hos henne under lindarna och hon tror att det är fåglar som är bovarna.

En del humlor ser lite ihåliga ut och då har nog fåglarna ätit ur det göttesta ur dem, skriver hon.

Herman Siklund i Borlänge har varit amatörbiodlare i 50 år och han har också hört talas om döda humlor under lindar. För 50 år sedan planterade han en lind för att lindens nektar sägs ge fin honung från bin men då ska det vara fukt i marken och grundvattnet högt.

Enligt en undersökning som han tog del av på 1960-talet kan lindens nektar istället jäsa när det är varmt och torrt som i år. Bin är känsliga för alkohol, vilket kan förklara de döda humlorna, berättar Herman Siklund.