De firar 70 år i Tiomilaskogen

Textstorlek:

Malungs spelmanslag fyller 70 år i år. Det firar de med ett jubileumsprogram vid spelmannen Lejsme Pers stuga på Malungs finnmark.

Nästa vecka under Kultur i Tiomilaskogen firar Malungs spelmans­lag 70 år. Det berättar Marita Björn som ansvarar för aktiviteterna vid spelmannen Lejsme Pers stuga utanför byn Avradsberg på finnmarken i gränstrakterna mellan Dalarna och Värmland.

Kultur i Tiomilaskogen inträffar vecka 30 varje år sedan år 2000 och då sjuder det av aktiviteter med bland annat utställningar och musikevenemang i byarna.

Marita har ordnat med hantverkare och konstnärer som kommer och visar sina alster och det serveras dessutom kakbuffé 26–28 juli vid Lejsme Pers stuga.

– Det kommer exempelvis ett konstnärspar från Hagfors och ett par från Älvdalen som har många roliga grejer. De gör papper av gamla tidningar, älgskit, växtdelar och getingbon och de har keramik, grytlappar och en massa annat.

Den 26 juli har Malungs spelmanslag ansvar för årets jubileumsprogram vid Lejsme Pers stuga. Laget har arrangerat spelmanskvällar till Lejsme Pers minne i stort sett varje år sedan 1976, då den nuvarande stugan byggdes på den plats där en gång Lejsme Pers stuga stod.

Lejsme Per Larsson (1822–1907) bodde i en stuga på berget Riihimäki. Han gifte sig med en kvinna från Ekshärad som hette Brita och de fick tillsammans fem barn.

– De hade det fattigt och medan Lejsme Per åkte runt i Dalarna, Värmland och Hälsingland och spelade skötte hustrun det lilla jordbruket de hade, berättar Marita.

Det finns många berättelser om Lejsme Per och Marita är inte säker på vad som är skrönor och vad som inte är det.

– Det sas bland annat att han bara hade tre fingrar på en hand för han hade skurit sig när han skulle ge blod till djävulen för att kunna spela fiol.

Vid ett tillfälle togs hans fiol ifrån honom på grund av en skatteskuld. Men Lejsme Per fick tillbaka sin fiol för någon ska ha betalt skulden åt honom.

Sonsonen Herman Strömberg var en av ättlingarna som förde den musikaliska ådran vidare. Han fick spelmansmärket i silver och därmed titeln riksspelman. Herman Strömberg hade också en betydande roll för att sprida de polskor och andra låtar som Lejsme Per skapat.

Strömberg var också med vid startandet av Malungs spelmans­lag.

Det var till midsommar 1948 som den första spelmansstämman arrangerades och det sägs att det då var Sveriges största spelmansstämma, enligt Marita.

Herman Strömberg var aktiv i Malungs spelmanslag ända fram tills sista sommaren han levde.

Spelmanslaget arrangerar nu spelmansstämma vid Lejsme Pers stuga på kvällen.

– Om det regnar är de på logen. Där blir det också logdans senare på kvällen och det brukar dra mycket folk, berättar Marita.

För att komma till Lejsme Pers stuga rekommenderar Marita att åka över Äppelbo, mot Sillerö, men innan man kommer fram dit svänger man mot Hagfors.

Det går också att åka från Malung till Sillerö och vidare till Råforsen och därefter fram till byn Avradsberg. Skyltar finns sedan till Lejsme Pers stuga.