Campar undan branden

Textstorlek:

Jana Ahlqvist ”provcampar” i Orsa men oroas över skogsbranden hemma i Sveg. För att vara på den säkra sidan packade hon ner pass och andra förnödenheter. Vad som helst kan hända, menar hon.

Jana Ahlqvist har precis checkat in vid Orsa camping. Med sig har hon sina fyra barn. Campingen erbjuder en så kallad provcamping vilket innebär att man hyr en husvagn som redan står uppställd på området.

Det är varmt och termometern visar över 25 grader. Jana funderar hur hon ska få igång air-conditionen.

Det är inte första gången familjen semestrar i Orsa men tidigare hyrde de stuga. Hon ser det som en utmaning att vara så många i den lilla husvagnen.

Hon sätter sig i gräset och barnen ber om att få gå till stranden. Men trots sol och bad finns det saker som oroar. Jana tänker på skogsbranden hemma i Sveg.

Hon har hittills sett positivt på värmen men det var innan bränderna startade.

– Man har verkligen kunnat utnyttja sina uteplatser och sommarkläder. Det är fantastiskt att vi kan få en sådan här sommar efter den kalla vintern som var. Men det går inte att glädjas fullt ut över värmen med tanke på bränderna. Vi hoppas på regn nu, säger hon.

Det luktar brandrök och man kan höra en helikopter flyga över husvagnen. Jana berättar att hon ständigt blir påmind om bränderna.

– Just nu är det hemskt där uppe.

Hon berättar att Sveg fungerar som en uppsamlingsplats. Det är många räddningsfordon, militärer och helikoptrar.

Mycket folk är i rörelse och stämningen är orolig. Det är krisläge, menar hon.

Till vardags jobbar Jana som förskolechef. Hon berättar att hon bland annat ansvarar för en förskola i Lillhärdal som i skrivandets stund fått en evakueringsvarning.

– Varje dag håller vi koll på hur elden fortlöper. Alla hoppas att läget ska förbättras. Man märker att det finns ett stort engagemang bland frivilliga och sammanhållningen är enorm.

Jana avbröt frivilligt sin semester för att finnas till hands för sin personal. Nu gör hon ett nytt försök till några lediga dagar. Men hon känner sig inte riktigt ledig. Jana uppdaterar sig ständigt om händelseförloppet och radion står alltid på.

Jana gissar att branden är cirka fyra mil från hennes villa och risken finns att den sprider sig.

Jana känner sig ändå trygg med den beredskap som finns i hem­orten.

– Men redan nu har vi packat med oss pass och andra förnödenheter. I och med att vi ska vara borta i flera dagar har vi förberett oss. Jag är inte orolig att något ska hända i Sveg inom det närmsta dygnet men med tanke på att vädret är som det är och bristen på regn så måste vi vara förberedda på att vad som helst kan hända.

Hon har vänner som fått lämna sina hus och som nu är evakuerade.

Just nu bor de hos vänner men det finns även evakueringsplatser vid flygplatsen i Sveg för dem som inte har någonstans att ta vägen.

Trots branden har Jana stora förväntningar på semestern och på lånevagnen.

Hon gillar konceptet med att provcampa. Nu hoppas hon kunna sova bra och vakna upp i en sval vagn.

Anders Östring är chef över Orsa camping. Han berättar att det här med att erbjuda gästerna att provcampa är ett lyckat projekt.

Intresset för att campa på prov är stort. Östring gläds över värmen och berättar att campingen går mot en rekordsommar vad gäller antalet campingnätter.