Två fast boende i byn Storbron som blivit bok

Martha Larsen och hennes son Yngve när Martha fyller 90 år och får boken om Storbron. Foto: Erik Hagström
Textstorlek:

I byn Storbron i norra Västerdalarna, bor två personer, Martha Larsen och hennes son Yngve Larsen. När Martha fyllde 90 år uppvaktades hon av Erik Hagström och hans hustru Sylvia och med sig hade de första exemplaret av boken Storbron – förr och nu.

Mycket av det som står i boken är Marthas upplevelser. Hon kommer från Norge och gifte sig med Paul Ivar Larsen när hon var 25 år. De har sedan drivit ett lantbruk med kor och getter fram till 1982 när Paul Ivar gick bort.

Sonen Yngve bor kvar i hemmet och arbetar som lantbrevbärare i området.

År 2000 fick de elektricitet till byn.

– Det blev en stor omställning när de för första gången exempelvis fick elektrisk tvättmaskin. De har naturligtvis både telefon och tv och är inte alls avskärmade från världen utan mycket pålästa, förklarar Erik.

Närmaste affär ligger i Sörsjön, en och en halv mil bort, och närmaste större orter är Sälen och Särna, tre och en halv mil bort.

Erik och Sylvia bor i Stockholm men haft fritidsbostad i Sörsjön sedan början av 1970-talet.

De har ofta åkt mot Fulufjället för att åka skidor och i södra änden av fjället ligger byn Storbron.

För ett par år sedan träffade de en man som började ställa frågor om byn, som hur det kom sig att någon började odla upp jorden på en sådan avlägsen plats.

– Jag kunde inte svara på hans frågor, men intresset var väckt och jag började forska om det, berättar Erik.

Med dagens släktforskarteknik kunde han gå bakåt i tiden till 1705. Då föddes Otter Olsen i den lilla byn Skåret i Trysilområdet. Otter fick en dotter, Kerstin, och hon i sin tur en son, Ole.

Han bildade familj i Norge men eftersom det var fattigt vandrade han över gränsen till Sverige för att arbeta som dräng. Efter några år, 1825, kunde han etablera sig och börja bruka jorden i det som skulle bli byn Storbron. Ole tog med sig sin familj och anses vara grundaren av Storbron.

Hans son Per fortsatte driva gården och nu kom Lauritz Larsen från Norge för att arbeta som dräng i början av 1900-talet. En av hans söner, var Paul Ivar som gifte sig med Martha.

Namnet på byn sägs härstamma från att en stor bro byggdes över Storbroån i början av 1800-talet.

– Det blev en viktig led. Många forkörare från Hälsingland, Härjedalen och Jämtland på väg med sina varor till någon marknad i Norge, passerade över bron, berättar Erik.

På slutet av 1800-talet infördes tullregler mellan Sverige och Norge. De skulle bevakas av så kallade gränsridare, som tidvis bodde i gränsbyn Storbron.

Erik fick ihop ett omfattande material och han funderade hur han skulle sammanställa det.

– Tanken växte och jag kom så småningom genom diskussioner med andra fram till att det skulle vara trevligt att göra en liten bok.

Nu hoppas han boken ska vara intressant för människorna som bor i första hand i norra Västerdalarna.

– Boken kanske också kan användas som uppslagsverk på museet i Särna eller på Dalarnas museum. Eller som undervisningsmaterial i samhällskunskap på någon skola, säger Erik.