Tusch av Otilia Adelborg

Barnbok med tuschteckning av Ottila Adelborg. Foto: Inge Nilsson
Textstorlek:

Ottilia Adelborg är en känd konstnär som är mycket förknippad med Gagnef. Hon både flyttade dit och skapade bland annat början till hembygdsgården i Gagnef.

Ottilia Adelborg blev en känd och uppskattad målare, illustratör och författare. Mest känd är hon för sina illustrationer i akvarell och tusch till barnböcker, både egna och med andra textförfattare.

Hon var en av våra första egentliga barnbokstecknare och en pionjär inom tecknade serier.

Förutom en rad barnböcker som ”Prinsarnas blomsteralfabet” och ”Pelle Snygg och barnen i Snaskeby” gjorde hon verk som skildrade Dalarnas bygd och folkliv.

Mindre känt är att Ottilia var lergodsdesigner vid P H Lundgrens Kakelfabrik i Stockholm och Höganäsbolagets lerkärlsfabrik.

Ottilia föddes i Karlskrona 1855 där hon var dotter till en kommendörkapten. Hon var elev vid Fria konsternas akademi men trivdes aldrig i den Stockholmska konstvärlden.

– På Akademien passade jag aldrig, liksom aldrig där det skall tävlas och göras lika, skrev hon.

År 1903 flyttade Ottilia till Gagnef där hon på Adelborgsgården bosatte sig i en egenhändigt ritad byggnad som uppfördes 1908. Inspirationen fick hon från Zorngården i Mora. Hon umgicks nämligen med makarna Zorn.

I Gagnef engagerade hon sig mycket i bygdens kulturliv där hon grundade en hembygdsgård och en skola för knyppling.

Hon komponerade mönster både efter fria fantasier och verkliga förebilder.

År 1909 skänkte Ottila tillsammans med Clara Wahlström och systrarna Anna och Lotten Falk ihopsamlade och inköpta kulturföremål, byggnader och kläder till Gagnefs församling.

Denna samling, kallad Minnesstugan, utökades när folk från trakten skänkte föremål, fornfynd och gagnsklä’r.

Hembygdsgård har sedan utökats med många fler byggnader.

Ottilia avled 1936 och Adelborgsgården fick sedan andra ägare.

År 1966 köptes den av Irene och Nils F Nygren. De kompletterade gården med flera timmerhus bland annat från 1500-talet från Älvdalen.

Makarna var även stora samlare av konst och allmoge.

Efter Nils död 2001 flyttade Irene 2003 till Ottilias hemstad Karlskrona.

Då hölls en auktion på större delen av lösöret.

Bland konsten på auktionen fanns flera verk av Ottilia.

Ett av dem var tuschteckningen på bilden som var illustration i boken Barnen på Broby tryckt 1898. Tillsammans såldes de för 5400 kr.