Objudna gäster saboterar Lenas midsommarfest

Textstorlek:

Lena Hedlund vill gärna fira midsommar utomhus. Sill, sol och jordgubbar på gräddtårtan. Men myggen förstör stämningen. Hur blir det med midsommarfesten, undrar hon.

Lena Hedlund från Mora är ute och klipper gräsmattan. Hon har smort in sig i myggmedel för att fixa uppgiften.

– Så länge jag rör på mig går det bra. Men sitter jag på hästryggen gäller det att ha heltäckande kläder och myggmedel på de delarna som sticker fram, säger hon.

Hästarna bär också kläder och benen har hon lindat in för att minska antalet bett.

– Det är fruktansvärt mycket mygg här i Mora, även dagtid. Men de flesta kommer i samband med skymningen. När solen går ner håller jag mig gärna inomhus, säger Lena.

Hon berättar att det ser likadant ut i grannbyarna och myggen verkar trivas oavsett väderlek.

Personer runt om i Dalarna diskuterar problemet på facebook. Där ger man varandra tips och råd. En man som bor i närheten av ett skogsområde funderar på att stanna inne tills oktober. Han beskriver situationen som en science fiktion mardröm.

En person från Svärdsjö har köpt en myggfångare för första gången i sitt liv.

Vidare tipsar en annan person om en hemmagjord fälla där huvudingredienserna består av farinsocker och jäst. Lena har själv hittat ett sätt som gör att hon i alla fall har det myggfritt inomhus.

Hon har satt upp slussar av myggnät mellan varje rum i huset. Man får hela tiden tänka på hur och när man ska vädra, menar hon.

– Men tack vare slussarna och kemiskt bekämpningsmedel har vi kunnat sova. Till en början var det väldigt snurrigt och barnen klagar, säger Lena och fortsätter:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Jag vet inte vad det här beror på men jag tänker att det kan ha att göra med årets översvämningar i kombination med värmen som har varit. Vi kan inte vara ute på kvällen.

Hur blir det med midsommarfesten?

– Jag är skeptisk. Det blir nog en midsommar inomhus. Tidigare har jag nästan aldrig tänkt på mygg. Visst, det har alltid funnits mygg men nu får man verkligen planera aktiviteterna efter dem. Och det känns rätt sjukt faktiskt. Det handlar om sådana mängder att man nästan får panik.

Det här är helt galet, säger hon och tycker det är märkligt att antalet mygg kan variera så mycket beroende på var i Dalarna man befinner sig.

Det är tur att man reser midsommarstången på dagen, menar Lena. Hur kvällen blir återstår att se.