Mer satsning på skolan

Utbildning och kunskap är viktigt, menar Barbro Ulfvesohl. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

För Barbro Ulfvesohl är det nu allra viktigast med satsningar på skolan och lärarna. Brist på utbildning kan enligt henne leda till gängbildning, främlingshat och annat negativt i samhället.

Barbro Ulfvesohl i Grangärde-Hästberg har arbetat som lärare i hela sitt yrkesverksamma liv, men är numer pensionär sedan ett par år tillbaka.

Det finns många viktiga valfrågor för henne men när hon ska välja en tvekar hon inte. Hennes viktigaste valfråga handlar om skolan.

– Man måste satsa på skolan och lärarna för att återfå respekten för utbildning och kunskap. Det finns exempelvis alltför många, särskilt pojkar, som tycker det är töntigt att plugga, säger hon.

Kunskap och utbildning måste värderas högre och samtidigt behövs en satsning på lärarna och lärarhögskolorna. Det är viktigt bland annat för att få tryggare lärare med goda kunskaper, menar Barbro.

Hennes framtidsversion är likvärdiga skolor och att det ska vara samma kunskapskrav vart man än kommer i Sverige. Barbro har lång erfarenhet från skolans värld och vet att det inte är så i dag.

– Om vi gör ordentliga satsningar på skolan kan vi bland annat undvika arbetslöshet för de som inte har tillräcklig skolgång.

Det är viktigt menar hon eftersom det i sin tur annars kan leda till gängbildningar och främlingshat med mera.

En annan viktig fråga för Barbro nu inför valet i höst är pensionen.

– Jag tycker det är upprörande att en pensionär som har jobbat hela livet ska få en pension som är för låg för att leva på. Det skulle finnas en lag för hur låg pension man måste klara sig på, anser hon och tillägger:

– Det får inte förekomma fattigpensionärer i ett land som Sverige, och inte i Europa överhuvudtaget.

Det finns ändå något som Barbro ser som hoppfullt inför framtiden, och för henne är det EU.

– Jag hoppas på EU trots att jag var emot det från början. Nu har jag förstått att EU behövs för vi måste hålla ihop för att behålla demokratin i första hand.

Det Barbro tycker känns mest oroväckande är att extremismen i dag växer och breder ut sig i hela Europa.