Många besökare trots åska och regn i Skattlösberg

Textstorlek:

I helgen samlades för femte året i rad ett antal hantverkare vid finngammelgården i Skattlösberg för att sälja sina alster och visa hur de arbetar.

Den högt belägna byn Skattlösberg är starkt förknippad med skalden Dan Andersson. När något arrangeras i byn är det ofta Skattlösbergs bygdegille som håller i trådarna.

De har bland annat hand om aktiviteterna vid Luossastugan sedan starten och även annat som har med Dan Andersson att göra. I år firar bygdegillet 75 år.

Initiativtagaren till hantverksdagen är Catarina Blixt, barnbarn till folklivsforskaren Otto Blixt. Hon och Yngve Thorné, ordförande i Skattlösbergs bygdegille var helnöjda med dagen trots regn och åska.

– Ja det kom en strid ström av besökare och det var bara på slutet som det blev dåligt väder säger Catarina.

– Tidigare hade vi kolbullefest i början av juni men det var oftast mycket knott, så vi flyttade den till första helgen i Dan Andersson-veckan, berättar Yngve.

Sedan fem år tillbaka har de en hantverksdag.

– Det behövs ju lite förändring, säger Catarina och ler.

Det bjöds på mycket vid finngammelgården. Det fanns servering och det skulle ha stekts kolbullar över öppen eld, men det blev inställt med tanke på den höga brandrisken som varit.

Jan Eriksson med diversehandel i Ludvika sålde korv och annan chark från Lima och rökt fisk från Ställberget. Han hade också premiär för Luossa-korven, gjord på vildsvinskött och fläsk, och kryddad med chili och grönpeppar.

– Jag har bara en liten bit kvar, det andra har jag sålt slut på, säger Jan.

Här fanns även målade stenar till salu och extra exklusiva fågelstugor och annat finsnickeri som målats med motiv för alla LIF-fans bland annat. Här var det också konstutställning samt ull- och skinnarbeten till salu men också hantverkare i arbete.

Förutom det fanns ost, svagdricka, björksav, bröd och olika växter med mera att köpa.

Ludvikabygdens biodlarförening var där och berättade om biodling och VB hönsförening fanns också på plats med några höns.