Ljudkonst i maskinhus

Textstorlek:

Sommarens konstutställning i gruvans gamla maskinhus i Grängesberg bygger på inspiration från gruvarbetardottern och författaren Maj Hirdmans texter. I den stora byggnaden som numer är konsthall får besökarna i första hand upplevelser genom sina öron och även ta del av en videoinstallation.

Maskinhuset där Grängesbergs gruvas hissmaskineri en gång fanns har renoverats och gjorts om till konsthall.

Ansvarig för verksamheten i maskinhuset är Anna Silfverin, kultursekreterare i Ludvika kommun.

– Vi har en konstintresserad publik men hälften av de som kommer är intresserade av arkitektur och industrihistoria och kommer för byggnadens och miljöns skull, säger hon och fortsätter:

– Det har blivit ett spännande möte mellan konsten och huset som är fascinerande i sig. Många beskriver det som en katedral.

Centralschaktets maskinhus anses vara en av de mest monumentala byggnader från den svenska gruvindustrins storhetstid. Maskinhuset uppfördes 1937-1941 och stod för gruvans kraftförsörjning.

Grängesbergs gruvor var tillsammans med malmfälten i Lappland Sveriges dominerande producenter av järnmalmen gång i tiden.

Maskinhuset öppnades för samtidskonst 2012, vilket innebär att det är sjunde sommaren det visas konst i byggnaden.

Med stöd av Länsstyrelsen kunde huset restaureras 2014-2016. Det blev nytt tak, nya fönster och en revision av elektriciteten med mera.

Maskinhusets Artist-In-Residenceprogram har skapats för att erbjuda konstnärer möjlighet att skapa i en ny miljö under en sammanhängande tid.

I sommar består konstutställningen av ett ljudverk samt en videoinstallation. De fem internationella konstnärerna som deltar i utställningen är Kirsten Bertelsen, Danmark, Hanna Dargavel-Leafe, Storbritannien, Aukse Jonauskyte, Litauen, Ziad Nagy, USA, och Viktor Landström, Sverige.

– De har kunnat arbeta med utställningen tack vare att de har kunnat bo i Disponentparken som ligger alldeles i närheten, säger Anna Silfverin.

Curator för sommarens utställning och ansvarig för årets tema tillsammans med konstnärerna samt Anna Silfverin är den danska konstnären Kirsten Bertelsen.

Konstnärerna har låtit sig inspireras av författaren och aktivisten Maj Hirdman. Hon är gruvarbetardottern som tog strid för arbetarna och blev en av de första kvinnliga arbetarförfattarna i Sverige. Ändå anses hon vara en alltför förbisedd författare och okänd för många.

Hennes böcker beskriver vardagslivet i Dalarna under den svenska industrialismen och hon skildrar livsvillkor och familjeförhållanden bland gruvarbetare politiker och societetsdamer.

Videoinstallationen som ingår i utställningen är 15 minuter lång. Den ger en intressant tolkning av årets tema kring tiden Maj Hirdman beskriver, enligt Anna Silfverin.

– Den är tragisk men smart gjord och har ett häftigt perspektiv med både datapojkar och nutidens gruvindustri med dåliga arbetsförhållanden.

Idén med ljudutställning började redan förra året när en grupp konstnärer fascinerades av rummet i Maskinhuset och valde att göra en ljudutställning.

– Men det har varit svårt men intressant att placera ljuden och de har fått jobba hårt för det, berättar Anna Silfverin.

Maskinhuset ingår i Dalarna Art Trail som är en guide till olika konstupplevelser från Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr.

Det är även en del av Konstrum Bergslagen som är ett samarbetsnätverk mellan konstscener i Bergslagen.

Nätverket är länsöverskridande med tre kommuner som ingår och här möts konst med unika industrihistoriska miljöer.

Sommarens utställning i maskinhuset invigdes 9 juni och redan på vernissagen kom ett 50-tal besökare. Utställningen pågår fram till den 12 augusti.

Sommarvärd i maskinhuset är Hagos Fisaha.