Firar 100 år med stormatch på hemmaplan

Textstorlek:

Den ideella idrottsföreningen Nyhammars IF, NIF, fyller 100 år i år och det firas med olika evenemang under hela året. En del av 100-årsfirandet var fotbollsmatchen mot självaste IFK Göteborg på hemmaplan.

– Det är jätteroligt att vi fick den chansen men det har varit mycket arbete och krävts en hel del sponsorer för att få till det, säger Lotta Daun Messing, ordförande i NIF.

IFK Göteborg spelar i högsta serien och för att det skulle bli något av en match hade Nyhammars herrlag, som spelar i division 4, förstärkning från IK Brage, Ludvika FK och Säter.

Efter en regnig dag sprack det upp och blev sol på kvällen och det kom uppskattningsvis 500 personer  för att titta på den speciella matchen.

”Knattarna” i NIF fick den ärofyllda uppgiften att bilda tunnel och hälsa spelarna med ”high five” när de gick ut på planen.

IFK Göteborg gjorde det första målet men bara tre minuter in i matchen kvitterade Nyhammar och det blev stort jubel från publiken. Det visade sig bli det enda målet Nyhammar lyckades göra.

– Trots förlust med 1-8 stod NIF emot mycket bra och alla spelare gjorde en bra insats, menar Lotta.

Kommentarer hon fick höra efteråt från killarna i Nyhammars herrlag var exempelvis att det var kul och att det var ett högre tempo än de var vana med. De kände också att de fick träna på att ta snabba beslut på planen.

Bengt Östberg var aktiv fotbollsspelare och sedan även friidrottare i NIF på 1950-talet. Det var då och lite senare som föreningen var som störst med många aktiva medlemmar och som mest framgångsrik på tävlingar.

Han har även skrivit boken ”Skjut du Martin som har plåt i tårna” och den handlar om alla de 25-30 idrottsföreningar som funnits i det som en gång var Grangärde kommun. Cirka 30 sidor handlar om NIF.

– Jag är imponerad över Nyhammars IF som lyckats hålla igång verksamheten och fått fram ledare när så många idrottsföreningar i byarna runtomkring har lagts ner, säger Bengt.

Han berättar att det var svårt att hitta uppgifter från när föreningen startades, när han skrev boken, men bruksdisponenten Hjalmar Hammarström var en av initiativtagarna till att starta en idrottsförening i Nyhammar.

Kanske berodde det på att det rådde depression i brukssamhället Nyhammar vid den här tiden.

– Det började gå dåligt vid bruket där en gång cirka 400 personer av ortens 1 300 invånare jobbade och nu ökade arbetslösheten. Men det var också naturligt att starta en idrottsförening för många höll på med det, idrotten hade slagit igenom vid den tiden, berättar Bengt.

Läget stabiliserades och under 1930-talet blomstrade bruket igen och därefter har det gått i vågor tills det slutligen lades ned.

Fotboll har varit och är fortfarande den dominerande idrotten och även skidor har varit och är stort. Enligt klubbens stadgar var också bandy, orientering och allmän idrott med från början, och senare även ishockey.

– Det var 38 män och 5 kvinnor som antecknade sig från starten, berättar Bengt.

I dag är det cirka 400 medlemmar i NIF.

Herrlaget spelade upp sig från division 5 till division 4 förra året. Det finns också ett U-lag för seniorer som spelar i division 7.

Dessutom finns ungdomslag och lag med ”knattar”.

– Det handlar om att barnen ska röra sig och ha roligt tillsammans. Men också att vara ett lag tror jag är bra, säger Lotta.

Damfotbollen, som startade 1971 i Nyhammar, har fostrat spelare som sedan värvats av lag i allsvenskan.

– Det finns inget rent tjej- eller damlag just nu men några tjejer spelar fotboll och då är det i mixade lag, förklarar Lotta.

Det har nu även blivit snurr på skidsektionen efter några vintrar med brist på snö.

– Vi har skidspår både i Åvallen och Långmyren och satsar på skidskola med utbildade ledare för första gången på länge och det är roligt, säger Lotta.

Dessutom blev de nominerade till Stora skidspårpriset i år.

Föreningen arrangerar också fotbollsskola där 30-40 barn brukar vara med.

Några eldsjälar sköter i dag en ishockeyring och det är i samarbete med NIF. Samma sak gäller PRO:s boulbana intill fotbollsplanen.

Ungdomslaget kör ibland lite innebandy och coreträning för mage och rygg.

Det arrangeras en del tävlingar som exempelvis ishockeytävlingen Slaget om Bysjön och Bydoppet där deltagarna simmar rakt över sjön.

Samarbetet med skolan och förskolan är också viktig, enligt Lotta.

NIF har en person anställd som vaktmästare för att sköta fotbollsplanerna, dra skidspår och fixa och laga.

Lotta berättar att bidragen från kommunen har minskat så de har blivit alltmer beroende av sponsorer. Men även av människor som arbetar ideellt, som exempelvis hon själv som kan ägna 15-20 timmar vissa veckor åt klubben.

– Det är bra att kunna ha en sån här verksamhet i byn, för möjligheten att röra sig och för gemenskapen. Annars får man åka till stan för allting, säger hon.

Kvar av 100-årsfirandet är Niffe-dagen i augusti med olika aktiviteter.

– Och som avslutning blir det extra festliga medlemsavslutningar för ungdomarna och bankett för de vuxna, säger Lotta.