De söker folk till kaféet

Textstorlek:

Det är aldrig samma fikabröd vid Hjort-Olârs kafé i Dala-Floda. Här turas man om och det är personerna som driver kaféet just den veckan som avgör vad som serveras till kaffet. Nu söker hembygdsföreningen fler som kan turas om.

– Det är så roligt att det är olika och det kan bli de mest fantastiska kreationerna, som Floda-bakelsen eller Pride-bakelsen under pride-veckan, säger Lill-Karin Gustavsson, ordförande i Floda hembygdsförening.

Hjort-Olârs kafé ligger alldeles intill hembygdsgården och gården köptes in och skänktes till föreningen för ett antal år sedan av Anna-Stina Malmborg-Höglund.

– Vi är oerhört glada för att ha fått det här och tanken var redan från början att det skulle bli en mötesplats för kulturevenemang och kaféverksamhet. Jag älskar stället, säger Lill-Karin när hon går omkring i den soliga trädgården och vattnar.

Här finns trädgårdsmöbler för cirka 30 gäster och plats för ett 20-tal personer inomhus. Det finns också spel och leksaker för barnen och även hundar i koppel är välkomna.

Med ett fullt utrustat kök och toalett inomhus passar det bra att driva kafé här, tycker Lill-Karin. En kul detalj är att porslinet i köket består av udda koppar som har skänkts till kaféet.

Hembygdsföreningen har haft ambitionen att ha kaféet öppet när det arrangeras något på hembygdsgården, som midsommarfirande eller familjedagen som har arrangerats igen efter att ha legat nere under flera år.

De har också tänkt att ha öppet varje dag under en period varje sommar.

Till Kristi himmelsfärdshelgen brukar det vara gudstjänst vid hembygdsgården och i år smygstartade kaféet med att ha öppet då. Det kom många besökare hela helgen.

– Eftersom vi i styrelsen inte har haft möjligheten att sköta kaféet var tanken att föreningar och privatpersoner skulle turas om att driva det.

Det har varit svårt de senaste åren att få tillräckligt många som vill driva kaféet. Undantaget har varit några ungdomar som drivit det några somrar med hjälp av sina föräldrar.

– Det kan vara tufft ibland, som exempelvis när det kommer en buss med 40 personer som vill fika på en gång. Då måste man vara minst tre personer för att mäkta med. De som varit här har tyckt att det varit jobbigt ibland men roligt, säger Lill-Karin.

Nu hoppas hon och de andra i hembygdsföreningen att de ska få tag på någon eller några så de kan ha öppet helst några veckor i sträck.

Hittills är det klart att kaféet blir öppet under Kofesten vecka 27 och eventuellt veckorna 29 och 30. På deras Facebook-sida finns information om de aktuella öppettiderna.

Lill-Karin lockar med att det kan vara ett bra tillfälle för den som vill prova på att driva ett eget kafé, med goda inkomstmöjligheter. Några har tidigare valt att ha loppis och även musikuppträdande vissa kvällar så det är bara fantasin som sätter gränser för vad som går att göra, menar hon.

– Och om någon inte vill eller kan ta en hel vecka så går det bra att ha en helg också, eller dela veckan med någon annan, säger Lill-Karin.