Drivs av uppskattning

Jobb är en stor del av Tomas liv. Här står han till höger bredvid arbetskollegan Tomas Wallmo. Foto: Ing-Marie Bergman
Textstorlek:

Tomas Pettersson bor i Älvdalen. En stor del av hans liv handlar om ideellt arbete. Han drivs av uppskattning och ser gärna att fler engagerar sig i ideellt arbete.

– Vilka frågor som är viktigast för mig? De klassiska: sjukvård, integration och ungdomsfrågor. Jag har hört att intensivvårdsavdelningen har problem i Mora, de har inte tillräckligt med sjuksköterskor inför sommaren.

De säger upp sig och det kan sluta i katastrof. Så sjukvårdsfrågan är särskild viktig, säger Tomas Pettersson.

Man måste använda sin röst, menar han. Att rösta är en stor del av demokratin.

– Men samtidigt förstår jag om folk skiter i det för det är verkligen svårt att välja sida.

Och även om man röstar på ett rött parti så är det inte säkert att man får deras politik. I slutänden är det ändå många som bestämmer och som rör om i grytan.

Lokalt måste de politiska partierna samarbeta mer. Det spelar ingen roll vilken partifärg man har utan det handlar mer om personerna som sitter vid makten, menar han.

De måste åstadkomma någonting och viljan måste finnas där. På riksnivå är det nog svårare att få till ett samarbete.

Jobb är en stor del av Tomas liv. Tidigare arbetade han heltid som boendepedagog, men nu har han gått ner till 20 procent.

Nu för tiden driver han egen firma. Han tar på sig olika uppdrag från Länsstyrelsen, Lantmäteriet och privatpersoner.

– Ja du, vad gör jag när jag inte jobbar. Då åker jag helst och fiskar, det handlar inte om någon regelbunden aktivitet utan det blir mer spontana turer.

Jag brukar även umgås med mina två barn. Sedan jobbar jag mycket ideellt på fritiden.

Vad är det som driver dig till ett ideellt arbete?

– Uppskattning. Jag blir glad om någon tycker att jag dragit ett fint skidspår och när det ideella fortfarande fungerar i samhället.

Det finns de som ställer upp och hjälper till med saker och ting.

Folk som engagerar sig utan att ta betalt för det, det inger hopp även om jag vet att det blir allt svårare att få folk att ställa upp.

Vad upprör dig?

– Jag blir sällan upprörd, säger Tomas, skrattar och fortsätter: i så fall skulle det vara orättvisa, missförstånd och utanförskap.