Barnen går baklänges för att visa säker åkning i bil

Textstorlek:

I Dalarna deltog i år 1066 barn i en baklängesmarsch för att uppmärksamma barns rätt att sitta säkert i bilen. En av förskolorna är Junibacken i Mockfjärd.

Förskolepedagogerna Åsa Olofsson, Joanna Bush, och Lisa Skoglund har gjort en bana där barnen som är mellan två och fyra år ska gå baklänges. De börjar vid mål och slutar vid starten.

– Vi har gjort det här i flera år, kanske ända från att det startades för tio år sedan, säger Åsa Olofsson.

Hon tycker det är bra att påtala vikten av att barn ska färdas baklänges i bilarna på ett säkert sätt. Det är inte alla föräldrar som inser att det är viktigt, menar hon.

Joanna Bush arbetade tidigare i Lidingö och blev förvånad när hon flyttade till Dalarna.

– Här såg jag att det var många som verkade tycka det var mer fritt. Men även i Stockholm fuskades det med att spänna fast barnen och att ha dem i en bilbarnstol, mer ju närmare man hade till förskolan, säger hon.

Barnen berättar att de ska gå hem och berätta för mamma och pappa hur de ska åka säkert. Någon tänker berätta för farmor och farfar samma sak.

För att göra det extra konkret för barnen har pedagogerna gjort en låtsasbil av ett par bord med bänkar. ”Fröken” sitter fram och kör, medan alla barnen sitter baklänges och är ordentligt fastspända på låtsas.

Försäkringsbolaget Volvia har tagit initiativ som Barnsäkerhetens Dag, tillsammans med NTF, och Baklängesmarschen för att sprida information kring barnsäkerhet i bil.

Varje års görs en undersökning och årets undersökning visar att barn riskerar allvarliga skador vid en olycka på grund av bristande kunskap hos föräldrarna.

Det finns kunskapsbrister när det gäller hur bilbarnstolar ska monteras korrekt, myter kring bilbältets placering och regler för när barn kan åka helt utan extra barnskydd med mera.

Barnen ska exempelvis sitta baklänges i bilen tills de är 4-5 år.

– När barn sitter bakåtvända i bilen minskar risken för allvarliga skador med hela 90 procent. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen kan fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt och bromsas upp endast av nacken. Ett litet barn kan bryta nacken, säger Sofia Bergfors, Volvia.