Avslutade med tårta och ett riktigt glädjande besked

Textstorlek:

Majsan Källström som leder PRO Kvarnsvedens vattengymnastik vid Tunets bad kunde ge deltagarna ett positivt besked vid sista träningen för säsongen. De kan fortsätta åtminstone ett år till.

Tunets sim- och sporthall har hotats av stängning men många vill ha den kvar.

– De bygger ju nu vid Maserhallen, men varför måste allting ligga centralt i stan, frågar sig Majsan som är en av dem som vill ha kvar badet i Romme.

Hon har varit ledare för vattengymnastiken cirka 15-20 år. Och flera år för det hade hon hand om träningen för Reumatikerna, RMR, Borlänge.

– Jag gör det för att det är roligt och att jag mår bra av det.  Det ger avkoppling och så är det ju den sociala biten också, säger 72-åriga Majsan som i dag även tar hand om sin make i hemmet. Själv har hon fibromyalgi och artros, och sedan i höstas även astma.

Att träna i 32-gradigt vatten känns bra, speciellt för någon som har ont i kroppen, men just nu hinner inte Majsan med det själv. När hon leder vattengymnastiken står hon på kanten av simbassängen och där får hon också röra sig, som är det viktigaste.

– Man måste hålla igång kroppen. Jag går på gym två gånger i veckan för att få mer styrka i muskler och leder, berättar hon.

Varje onsdag tränar som mest 25 damer och herrar en timme i bassängen vid Tunets bad.

Den äldsta deltagaren heter Ester Hedenborg och är 92 år.

Hon inte har ont någonstans i kroppen men efter en feloperation är det är vekryggen som inte håller och därför är det viktigt för henne att hålla igång musklerna.

– Vattengymnastiken är det bästa som finns. Vi har en bra fröken och vi är ett bra gäng som är med och tränar, säger hon och ler stort.

Majsan väljer musik och sätter ihop sitt eget program med rörelser för hela kroppen. Ibland har deltagarna önskemål om musiken.

– Jag hade exempelvis låten Shake a hand med Lasse Stefanz med en gång och den har jag fått stränga order att inte byta ut, berättar hon.

De tränar kondition, koordination och mjukhet. De varvar pulshöjande träning med stretching och avslappning.

Efter träningen på säsongens sista vattengymnastik bjöd Majsan på kaffe och tårta.