Avsluta med go´bitar för många

Textstorlek:

I maj och juni kan det vara hektiskt med alla aktiviteter som ska avslutas inför sommaren. Men det ger också tillfälle att plocka fram långpannan och baka godsaker som räcker till många.
Här intill finns recept på tårtor som är enkla att göra och som räcker till många.
Recepten kommer från Hembakningsrådet.

Kolatårta

Mandelmarängen med seg chokladkolasmet.

15-20 bitar

300 g mandel

6 äggvitor

4 dl florsocker

Fyllning/Garnering:

4 dl florsocker

2,5 dl vispgrädde

6 äggulor

100 g ljus choklad

100 g mörk choklad

150 g smör (mjukt, osaltat)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandeln i torr stekpanna. Hacka den fint eller mal i mandelkvarn.

2. Vispa äggvitan och florsockret kraftigt med elvisp i minst 10 minuter. Tillsätt mandeln försiktigt.

3. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant 24 x 24 cm eller i bakplåtspappersklädd liten långpanna 20 x 30 cm.

4. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter.

5. Blanda florsocker, grädde och äggulor i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning tills det tjocknat.

6. Bryt chokladen i bitar och blanda ner i krämen.

7. Tillsätt smöret i klickar och rör tills allt är smält. Låt kallna. Bred eller spritsa krämen på mandelbotten.

8. Servera med färska bär eller frukt.

Chokladbakelser med mockagrädde

Med rejäl rulltårta som grund blir det bakelser till 15-20 personer.

3 ägg

1,5 dl farinsocker

5 msk potatismjöl

1 msk vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

Fyllning:

0,5 dl starkt kaffe

2 msk gelésocker multi

2 dl vispgrädde

1 dl valnötter, grovhackade

Garnering:

valnötter

bär

ätbara blommor

1. Sätt ugnen på 250 grader. Täck ugnens långpanna med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och farinsocker pösigt.

3. Blanda potatismjöl, vetemjöl, siktad kakao och bakpulver och rör ner det försiktigt i smeten. Bred ut smeten jämnt i långpannan.

4. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.

5. Ta ut och strö lite socker över kakan och stjälp sedan upp den på bakpapper på ett galler. Drag av papperet som den gräddats på och låt kakan kallna under långpannan eller under en bakduk.

6. Blanda kaffe och gelésocker i en liten kastrull. Låt koka cirka 1 minut och sedan kallna.

7. Vispa grädden och blanda ner kaffeblandningen och valnötterna. Låt stå i kylskåp minst 30 minuter.

8. Bred ut gräddeblandningen på rulltårtan och rulla ihop till en tjock rulle. Rulla in den i bakpapperet (låt skarven vara neråt) och låt den gärna vila i kylskåp en stund före serveringen, så allt hinner sätta sig.

9. Vid serveringen: skär tårtan i tjocka skivor, lägg upp på serveringsfat och dekorera med valnötsbitar, bär och ätbara blommor.

Rabarberbakelse

Här toppas mjuk kardemummakaka med vaniljkräm och rabarber.

25-30 bitar

4 ägg

4 dl strösocker

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma (nystötta)

2 dl mjölk

1 dl smör-& rapsolja

Marsankräm:

4 dl mjölk

kallrörd

1,5 dl marsanpulver (kallrörd)

3 dl vispgrädde

Bakade rabarber:

5 – 6 rabarber (tunna stjälkar)

0,5 – 1 dl strösocker (beroende på hur sur rabarbern är)

1 tsk kardemumma (nystötta)

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna cirka 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd varsamt ner i smeten.

3. Blanda mjölk med smör- & rapsolja och rör ner det i smeten. Blanda allt varsamt.

4. Häll smeten i långpannan och grädda cirka 20 minuter tills kakan känns torr med en provsticka.

5. Marsankräm: Vispa samman mjölk och marsanpulver till en slät kräm. Vispa grädden tjock och fluffig och vänd sedan samman allt väl så att det blandas.

6. Rabarber: Dra skinnet av rabarbern, dela grova stjälkar så de blir smala och skär dem i cirka 5 cm långa stavar. Lägg dem tätt i en ugnsform. Strö över socker och kardemumma och baka i ugnen vid 150 grader 15-20 minuter tillsa de känns mjuka. Låt svalna.

7. Montering: Dela kakbotten i två delar på höjden. Bred hälften av marsankrämen på ena botten och lägg på den andra.

8. Bred resterande kräm över kakan men hoppa över kanterna (spara eventuellt lite av krämen till garnering). Kantskär kakan istället.

9. Skär kakan i lagom stora bakelsebitar och garnera med marsankrämsklick och bakad rabarber.

Morotsbakelse med lemoncurd

Morotskaka citron och len frosten i himmelsk kombination. Garnera med limestrimlor eller pigga färska bär som vinbär, hallor eller jordgubbar.

Morotsbotten:

4 dl strösocker

1 dl matolja (neutral smak)

4 ägg

4 dl vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk salt

3 tsk kanel, malen

1 krm muskotnöt (riven)

1 krm kryddnejlikor

4 dl rivna morötter

1,5 dl valnötter (grovt hackade)

Fyllning:

2 dl lemon curd

Frosting/Glasyr:

50 g smör (rumstempererat)

1 dl florsocker

300 g philadelphia cream cheese

Garnering:

lime (finstrimlade)

citron(er) (finstrimlade)

valnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader. KLä en långpanna cirka 30 x 40 cm med bakplåtspapper.

2. Vispa socker och matolja cirka 5 minuter, så att sockret börjar lösa sig. Tillsätt ett ägg åt gången och fortsätt vispa smeten vit och porös.

3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och kryddor. Vänd varsamt ner i äggsmeten.

4. Vänd ner morötter och valnötter sist och blanda varsamt.

5. Häll upp i långpannan och grädda cirka 20 minuter tills kakan känns torr med en provsticka. Stjälp upp på galler och låt svalna.

6. Bred ett tunt lager lemon curd över hela kakan och kantskär den.

7. Dela kakan i lagom stora bakelsebitar. Bred eller spritsa frostingen över.

8. Garnerat med tunna strimlor av lime- och citronskal och bitar av valnötter.