Vårfloden kan komma

Det är fastighetsägaren som har ansvar för att byggnader skyddas mot vårfloden.

Textstorlek:

Snön ligger vit och stilla. Men skenet bedrar. Snart kan vårfloden vara här och ansvaret ligger på fastighetsägaren att hindra vattenflödet från att ta sig in.

Det säger bland annat räddningstjänsten i Mora som nu vill gå ut och informera fastighetsägare att vara beredda om den stora vårfloden skulle komma.

Situationen beror helt på hur vädret beter sig de närmaste veckorna.

Många i Dalarna bor efter Dalälven, åar och andra vattendrag som kan ställa till det om vattenflödet blir för stort. Falun och Vansbro kommuner pekas ofta ut som de mest utsatta.

Men det hindrar inte att andra fastighetsägare i riskzoner ser över läget om vattenmassorna skulle komma.

Räddningschef Johan Szymanski och Ola Abrahamsson på Mora kommun berättade i DT att ansvaret ligger på fastighetsägaren att skydda hus och byggnader då lagstiftning och försäkring bygger på eget ansvar.

Hur ska man då skydda sig på bästa sätt?

Fråga grannar som bott längre i riskområdet. Ta hjälp av vandras kunskaper och idéer. Vatten brukar inte bara stanna på en tomt.

Förbered i tid någon slag vall och ränna som kan leda bort vattnet. Gärna en pump som också ser till att vattnet förs i säkerhet.

Töm källare och andra utrymmen på värdefulla saker. Om många fastighetsägare sätter in olika åtgärder, underlättar det för räddningstjänsten som snabbare kan vara på plats och hjälpa till. Även försäkringsbolagen välkomnar privata insatser som vid skada påverkar försäkringens utfall.