Vården under all kritik

Anders Söderqvist tycker vården är viktigast Foto: Maria Karlsson.

Textstorlek:

Det finns hur många företagsfrågor som helst som är viktiga inför valet, tycker Anders Söderqvist. Men när han ska välja ut den allra viktigaste frågan väljer han något som rör många i samhället och det är vården och äldreomsorgen. Där vill han ha en förändring.

Anders Söderqvist driver ett däckföretag i Grängesberg sedan många år tillbaka.

Han berättar exempelvis att när det är dags att byta däck åt kunderna, då blir det stressigt i verkstaden och det skulle vara en fördel för honom om han kunde anställa personal. Men som det är nu blir det för dyrt för honom att anställa någon för hela året och därför måste han fixa det själv.

I år är det val och då finns möjligheten att vara med och försöka påverka genom att rösta på det parti som driver en politik som han tror mest på.

När Anders ska välja ut vilken fråga han tycker är allra viktigast inför valet tycker han att det är en komplex fråga.

– Jag skulle kunna ta vilken fråga som helst när det gäller företag, men något som istället påverkar många är sjukvården och åldringsvården. Den tycker jag numer är under all kritik.

Enligt Anders beräkningar bor det cirka 3 200 människor i Grängesberg. Dessutom ligger bland annat Spendrups bryggeri här och det är en stor arbetsgivare med cirka 450 anställda. Essverk är ett annat företag och där är 30-40 personer anställda.

Det bor alltså många människor på orten och dessutom kommer ett stort antal utifrån för att arbeta varje dag. Ändå finns ingen läkare längre på orten.

– Det finns fortfarande en vårdcentral här i Grängesberg, men för ett par år sen tog de bort läkaren. Jag tycker det är skandalöst dåligt, säger Anders.

På frågan vad som inger förtvivlan hos honom är svaret just det han berättat.

– Tjejerna som jobbar inom sjukvården och äldreomsorgen gör så gott de kan, men det jag hört dem själva säga är att de upplever att de är för få. De har för lite tid till varje person de ska ta hand om och det gäller både inom kommun och landsting.

Nästa fråga behöver han ingen betänketid till.

– Det som är hoppfullt är att det är valår i år, så det förhoppningsvis kan bli en förändring, säger Anders.