Vågade lita på Utter som blev den kända polishästen

Textstorlek:

I helgen föreläste tidigare ridande polisen Ulla-Carin på Pärlby gård om hur hon tränade polishästen Utter. Han blev känd från tv och radio med mera och tjänstgjorde tills han var 27,5 år gammal.

I 22 år tjänstgjorde Utter som polishäst för den ridande polisen Ulla-Carin Carlsson Lindkvist i Stockholm. När han gick i pension 2002 var han 27 och ett halvt år och var då världens äldsta aktiva polishäst, enligt Ulla-Carin.

I dag har även Ulla-Carin gått i pension som polis, men åker istället runt och föreläser och har grundkurser och fortsättningskurser om säker häst och tryggare ryttare.

– Det är så roligt och bara från januari till sista juli har jag 33 kurser med föreläsningar inbokade och det kan nog klämmas in nån till, säger hon.

I helgen föreläste Ulla-Carin på Pärlby gård i Grangärde och på läktaren i ridhuset satt ett 40-tal intresserade och lyssnade. Föreläsningen är obligatorisk för de 36 ryttare som ska gå kursen med sina privata hästar tre veckor senare. Där är även åskådare välkomna.

Det Ulla-Carin berättade om finns även med i hennes senaste bok ”Säker Häst – så tränade jag polishästen Utter” och de flesta bilder hon visade var på Utter.

På ett stundtals humoristiskt sätt berättade Ulla-Carin om sina erfarenheter med tjänstehästen Utter och hur hon tränat hästar för att klara olika situationer som kan upplevas som skrämmande av en häst.

En tjänstehäst måste klara av många olika situationer under långa arbetsdagar. Det kan vara alltifrån att tjänstgöra vid en fotbollsmatch på Råsunda, gå först i ett karnevalståg, stå bunden utanför en baja-maja eller drick vatten där det finns den möjligheten på stan.

Mycket av det Ulla-Carin lär ut på sina kurser har hon lärt sig av egen erfarenhet under åren som ridande polis. Hon hade så småningom ansvaret för den polisiära utbildningen av Stockholms polishästar.

– Utter var inte rädd för någonting, utom vissa stenar och stubbar, berättar Ulla-Carin och förklarade att det alltid finns en orsak till att hästar är rädda för något.

I det fallet handlade det troligtvis om att han blivit präglad av sin mamma, fick Ulla-Carin veta när hon sökte upp Utters uppfödare och frågade.

När Ulla-Carin fick Utter som tjänstehäst 1980 ansågs han vara lat, istadig och inte så lätt att hantera. 

– När en häst protesterar måste det ju finnas en orsak tänkte jag. Och när jag började anpassa mig efter honom fick jag världens bästa häst, säger Ulla-Carin.

– Som ridande polis lär man sig mycket om hästar. Ibland tappar ens egen häst en sko exempelvis och då får man hoppa på första bästa lediga häst, berättar Ulla-Carin.

Hon förklarar att det hon numer lär ut på kurserna inte är något hokus-pokus utan sådant hon lärt sig av egen erfarenhet. Och hon har haft kurser där alla hästraser från små till stora varit med.

– Det handlar mycket om förtroende och våga lita på hästen, säger Ulla-Carin.

På sin hemsida skriver Ulla-Carin att Utter eskorterade 515 högvakter och tjänstgjorde vid mer än 180 demonstrationer och 130 fotbolls- eller ishockeymatcher. Han tävlade också i hoppning, dressyr och även western,  vid 24 års ålder. Utter var också inkörd och tävlade i trav.

Vid ett flertal tillfällen var han med på dramatiska katastrofövningar och vid två tillfällen fick han bära den olympiska elden på dess väg mot Lillehammer 1994 och Atlanta 1996.

Han blev också känd från tv och radio, men spelade också in film och var med på teater. Hans medverkan i hundratals uppvisningar blev mycket uppmärksammade och uppskattade, inte minst av drottning Silvia.

När Utter gick i pension som polishäst övergick han i Ulla-Carins ägo och hans sista uppträdande var i Globen då han var 30 år.

En månad innan han skulle fylla 31 ramlade Utter i hagen och måste avlivas på plats.

– Han dog med huvudet i min famn, berättar Ulla-Carin.