Vad ska kråkorna heta?

Textstorlek:

Fyra kråkor har fått i sig för mycket skräpmat. De är nu på rehab hos Rättviks Viltjour. Nu kan du vara med och namnge dem.

Pommes frites och hamburgare. Det är inte bara vi människor som bör tänka på vad vi äter. Även om kråkor är smart djur kan det gå fel.

Fyra unga kråkor, oförmögna att flyga, fångades nyligen in av Djurambulansen i Borlänge. Nu ska de rehabiliteras hos Emma Billbäck som driver Viltjouren i Rättvik.

Under våren kommer tidningen följa kråkorna tills de i sommar släpps ut. Det är första gången som Viltjouren får in undernärda kråkor. Emma berättar att djurvårdarna anlände med handskar och håvar, redo att pulsa i djup snö. Men fåglarnas vingar är trasiga, att fånga in dem var därför en lätt match.

– I normala fall växer fjädrarna ut snabbt men näringsbristen ställer till det. Fjädrarna blir ostabila och bryts av.

De ska egentligen äta insekter, smådjur, ägg och frön. De är så kallade opportunister vilket betyder att de varken är rena fröätare eller jaktfåglar, de äter vad de hittar, berättar Emma.

Om de inte själva hittar rester av skräpmat så händer det ofta att folk matar dem i tron att de gör fågeln en tjänst. Men så är det inte.

Emma bläddrar i en pärm. Hon för journal över varje djur hon får in.

Planen är nu att ge patienterna bra och näringsrik mat, kokta ägg är perfekt föda för fågelungar på rehab. Därtill ger hon dem kattmat och larver.

Hon tar fram en påse larver från köksskåpen och försäkrar att hon inte har flingor och bröd i närheten. Hon skrattar men blir snabbt allvarlig igen.

– De hade nog inte klarat sig om vi inte hade fångat in dem. Ett lätt byte för både räv och duvhök, även lovliga för taskiga ungar och biltrafik.

Emma funderar på var hon ska släppa ut dem. På samma ställe som de hittades? Hon tror inte det.

I området är föräldraparet på gång med en ny kull. De vill inte ha fjolårsungarna i närheten. Möjligen släpps de från viltvårdscentret men ingenting är bestämt.

Emma Billbäck öppnar uteburen där kråkorna ser ut att trivas bra. De hoppar omkring och kraxar, skygga för sitt eget bästa. De ska inte tycka att människan är en bra kompis, menar hon. Eftersom hon är en erfaren rehabiliterare så finns det ingen risk att fåglarna blir tama.

Kråkor är intelligenta djur. Om folk visste hur smarta de är skulle man nog vara väldigt imponerade av dem, tror hon. Det är fyra olika karaktärer som hon har i buren.

Den tuffaste, den som har näst sämst fjädrar, den som har några vita fjädrar och hon som är minst. Hon tycker sig se skillnad på kråkorna men snart blir det omöjligt att skilja dem åt.

Planen är därför att ringmärka fåglarna så snart som möjligt. Ännu har de inte fått några namn och nu kan du vara med och namnge dem. Skicka förslag till dalabygden@sveagruppen.se

Emely Bakken