Nytt besöksmål för i år

Textstorlek:

Skifsens vänner har på helt ideell basis arbetat i flera år för att återskapa Finngården Skifsen. Platsen var bebodd redan på 1600-talet när svedjefinnar kom för bränna skogen och odla i den bördiga askan. Målet för föreningen är inte riktigt nått än men det är nu så pass färdigt att det i år räknas som Dalarnas nya besöksmål i Ekomuseum Bergslagen.

För elva år sedan startades föreningen Skifsen Vänner av en grupp människor i Fredriksberg som ville återskapa det gamla finnbostället Skifsen, sju kilometer söder om Fredriksberg. Tanken var att det skulle bli som det kunde ha sett ut cirka 1750.

Nu har de kommit så långt att Finngården Skifsen i år är ett nytt besöksmål i Ekomuseum Bergslagen.

Egentligen hade de pratat om att göra något av det gamla finnbostället flera år innan de bildade en förening, berättar Susanne Andersson som tog initiativet till projektet.

– Jag tog med några personer från kultur- och fritidsnämnden i Ludvika kommun till platsen, det var redan innan skogen huggits ner, och sa: Här ska vi bygga en finngård, säger Susanne och ler.

Hon berättar att de första finnarna bosatte sig på platsen redan på 1600-talet. Platsen ligger på en udde vid vattnet och det är så vackert där, tycker Susanne.

– Det var bland de första sex platserna i Säfsen som någon bosatte sig på så det måste ha varit ett av de bästa platserna i trakten. Den första finnen var från släkten Puuroinen.

Två brukstorp var bebodda ända till mitten av 1940-talet, men sedan fick husen förfalla och revs så småningom.

Skogsbolaget som då ägde marken planterade sedan skog på åkrarna som en gång lagts mycket möda på att bryta upp.

Nu har bolaget i samråd med föreningen tagit ner delar av skogen igen, och det var för att göra det möjligt att skapa finngården.

– Jag har jobbat med olika landsbygdsprojekt med bland annat timringskurser och en vision har varit att kunna flytta de husen till Skifsen. Det senaste huset timrades på plats i Skifsen, efter att vi lyckades skrapa fram pengar till en ny timringskurs, berättar Susanne.

Medlemmarna i Skifsens Vänner har tagit små steg för att förverkliga drömmen om att återuppbygga den gamla finngården. De har fått ha delmål för att hela projektet inte skulle bli för övermäktigt eftersom det enbart handlar om ideellt arbete, menar Susanne.

Under åren har föreningen sökt bidrag för att kunna köpa in material som behövts.

I dag finns typiska skogsfinska karaktärsbyggnader som rökbastu, en ria (torkhus) och ett pörte(hus utan skorsten och glasade fönster) samt ett kokhus med spis, en stolpbod och en lada.

Förutom att arbeta med byggnaderna har man i föreningen även röjt vandringsleder, svedjat marken där skogen tagits ner, precis som finnarna en gång gjorde för att odla i den bördiga askan.

De har sedan sått svedjeråg och inte minst slagit gräs på gården.

Skifsens Vänner har också arrangerat vandringar och andra evenemang för hela familjen, haft uthyrning av rökbastu samt guidade visningar av gården.

Det har också skyltats på platsen så besökare kan ta åt sig en hel del information på egen hand. Alla skyltar finns översatta till engelska och foldrar finns även på tyska och holländska samt att de i år ska kompletteras med finska.

– Vi är inte riktigt i mål med allt men det är nu ett fint besöksmål. Miljön är otroligt vacker så man kan bara åka dit och njuta av livet, och få en förståelse för hur människorna levde här tidigare, säger Susanne.

Förra året invigde de rökstugan med rökugn. I sommar när Finngården Skifsen är ett nytt besöksmål i Ekomuseum Bergslagen hoppas Susanne på besök från kultur- och fritidsnämnden igen.

Då ska de få se allt som hänt sedan de var på platsen första gången.

Årets sommarsäsong vid Finngården Skifsens invigs med bad i rökbastun lördag 9 juni.