Nu ska lederna rustas

Det blir nya skyltar i Vansbro kommun. Foto: Maria Karlsson

Textstorlek:

Föreningarna i Vansbro kommun kan börja planera för upprustningen av leder. Det är oerhört viktigt och behövs på många håll, tycker Bengt Ehnström i Nås.

Vansbro kommun har fått beviljat 1,2 miljoner kronor i EU-stöd från Jordbruksverket.

Pengarna ska användas för att uppdatera kartor och rusta upp leder för vandring, skoteråkning och cykling i kommunen, skriver Åsa Larsson, som arbetat med EU-ansökan, i ett pressmeddelande.

Till det lägger kommunen en insats på 400 000 kronor i projektet.

Därför är det nu full fart i föreningslivet ute i byarna med att planera för upprustning av leder, skyltning samt nya kartor som ska tryckas och dessutom finnas på en nybyggd webbsajt. Där kan också besökare och kommuninvånare skriva ut kartor själva.

Skyltningen ska göras enhetlig med övriga leder i länet, där det också pågår projekt inom området vandringsleder, exempelvis Vandringslyftet.

Målet är att göra lederna mer lättillgängliga för alla.

Det kommer också att finnas information om spännande historiska platser i skogarna.

Bengt Ehnström sitter med i styrelsen för föreningen Borta med vinden. Han är positiv till EU-stödet för vandringsledernas skull i första hand.

– Det är viktigt med pengarna. Det kommer fler och fler som bosätter sig fast men också som utnyttjar sina fritidsbostäder här. De är ofta rörliga och vill gå lederna och därför är det oerhört viktigt att de hålls öppna, säger han.

Han berättar exempelvis att skogsnäringen ska hålla lederna öppna genom att ta bort ris med mera när de avverkat, men det finns mycket klagomål på att det inte görs alla gånger.

– För 25 år sedan markerades många leder upp men de är delvis föråldrade och det behövs nu ny uppmarkering.

I Borta med vinden planeras just nu en vandring efter finnmarksleden 16 juni. Bengt Ehnström guidar då en bit av sträckan och Roland Axelsson guidar en annan.