Målet om ett hästcentrum har kommit närmare

Emelie Arnesson och Morgan Johansson drömmer om ett centrum för olika grenar inom hästnäringar. Foto: Maria Karlsson

Textstorlek:

Det var 2013 som Morgan Johansson och Emelie Arnesson bytte sin lägenhet i Borlänge mot den stora gården i Pärlby i Grangärde. Deras dröm var att en dag kunna leva på verksamheterna de tänkt starta på gården.

Ett centrum för olika grenar inom hästnäringen, där hälsa för både människa och häst är en viktig del, var något de såg framför sig.

– Tanken var aldrig från början att det skulle bli stort direkt utan vi ville bo in oss först och bygga på sikt. Därför har vi exempelvis inte gått ut och marknadsfört så mycket än, vill inte gå ut och lova saker som vi inte vet om vi kan hålla, säger Morgan.

De har inte nått ända fram än, men i höstas började det ta fart på många plan.

– Det känns roligt att kunna göra ett avstamp nu och ta i lite mer. Vi måste ibland nypa oss i armen för vi älskar det är stället, säger Morgan.

Ett år tidigare kom deras dotter Jill som nu är 16 månader. Emelie som annars arbetar heltid på Trafikverket fick mer tid till annat när hon var hemma med Jill.

– Det var mycket som fick skjutas på framtiden när hon kom, men i höstas fick jag mer tid att tänka och planera. Det var också då jag fick mer tid att ringa runt till hästtränare och boka in dem för olika kurser och föreläsningar, berättar Emelie.

Ridhuset har också fått nytt tak och kafeterian i anknytning till ridhuset har fått ny färg på väggarna och nytt golv och så vidare.

– Det är en viktig del att människor ska trivas och må bra när de är här, det är nåt vi satsar på, och det har vi känt att alla som kommer tillbaka gång på gång tycker, säger Emelie.

Anläggningen är handikappanpassad och alla ska känna sig välkomna.

– Det ska finnas något för alla oavsett kunskapsnivå eller ras på hästen man tar med sig på en kurs.

Emelie är extra stolt över kursen hon bokat i augusti.

– Då kommer amerikanen Will Faerber, grundare av en ridkonsten Art 2 Ride, som handlar om att bygga upp musklerna på rygg och bål på hästarna för en hållbar ridning. Det här är ett av enbart två besök han gör i Sverige på sin Europaturné, så det blir ett stort evenemang, säger Emelie och ler.

Ridplatserna blev bokade direkt av hästägare från exempelvis Örebro och till och med Halmstad, men det finns fortfarande möjlighet att komma som åskådare, enligt Emelie.

Hälsa för både människa och häst ska vara en viktig del av verksamheten på Pärlby gård. Morgan har en friskvårdsutbildning och har arbetat med det tidigare i ett gym.

Men han tror inte att man bara behöver gå på ett gym fem dagar i veckan för att må bra. Den mentala biten är också viktigt för ett välbefinnande, speciellt i dag när så många är sönderstressade.

– Här på gården finns en harmoni och ett lugn som gör att man kan läka. Många besökare känner av lugnet och de har även märkt hur hästarna blir lugna när de kommer hit, säger Morgan.

Morgan reser mycket i sitt arbete inom byggbranschen och industrin.

– Jag försöker välja att resa mindre nu. Vi känner båda att vi vill vara hemma så mycket som möjligt.

För att kunna leva på gården försöker de vara flexibla och ha flera ben att stå på. Det finns i dag 26 boxar varav 15 boxar står till tillfälliga gästers förfogande.

Ridhuset går att boka per timme eller per dag och Emelie bokar tränare samt arrangerar kurser och föreläsningar.

– Vissa av tränarna kommer regelbundet och även här har det börjat lossna. Det brukar bli fullbokat på de flesta arrangemang nu, säger Emelie.

Själv brinner hon lite extra för så kallat frihetsdressyr som handlar om att ha god kommunikation med hästen när den är lös.

En viktig del i deras verksamhet är också travhästarna.

– Jag har just nu en travhäst i träning men är öppen för att ta in fler. Vi kan också erbjuda andelar i travhästar och det tänker vi också utöka, berättar Morgan.

Det finns en allt större efterfrågan på arrangemangen vid Pärlby gård men för att kunna utöka behövs bättre övernattningsmöjligheter för långväga besökare.

– Vi vill ha ett helt koncept där även det ska ingå, och planen är att göra iordning en fristående lägenhet som ligger i anslutning till huset samt ett övernattningsrum, berättar Morgan.

Just nu har de tillfälliga lösningar i samarbete med andra företagare i trakten bland annat.

Emelie och Morgan har ingen brist på idéer för gården och det finns många möjligheter, med stora ytor av hagmark och flera byggnader med mera.

Boende för skidturister och fisketurister eller aktiviteter för företag är bara några av idéerna de har inför framtiden.