Förstfödslar på parken

Efter dödsolyckan förra året har man inte märkt av något publiktapp. Många ungar har fötts och tiger- och leopardungar har fötts för första gången. Här busiga lodjur.

Textstorlek:

Förstärkt grävskydd och tiger- och leopradungar för första gången. Orsa Rovdjurspark vaknar nu sakta upp efter en lång vintern med tema: guidade vårkänslor.

Den tragiska dödsolyckan förra året när en 18-årig djurskötare omkom efter en björnattack, har givetvis satt sina spår.

Utredningen om arbetsmiljöbrott pågår fortfarande.

Men en ny vår och säsong står för dörren och parken har börjat vakna till liv så smått efter en lång och kall vinter med ovanligt mycket snö.

Vargarna ylar. Berguven hoar och brunbjörnshonan har kommit ut ur idet med nyfikna ungar på släpp.

Det stora händelsen i parkens över 30-åriga historia är att tiger- och leporadungar nu har fötts för första gången.

Och som ett led i detta uppvaknande erbjuder parken guidade turer i vårkänslor. Tanken är att vandra runt och spana och observera hur djuren börjar flörta med varandra.

– Varje årstid är spännande på sitt sätt i djurparken. Men under våren händer det extra mycket. För den som är sugen på att lära sig mer om rovdjuren och deras liv arrangerar vi varje dag en guidning med tema vårkänslor, säger Sven Brunberg, djurparkschef Orsa Rovdjurspark.

Tiden är klockan 13.00 och samlingen är vid Rovdjurscentrum. Förutom en avgift kostar det att komma in.

Djuren föder ungar vid olika tillfällen på året. Och den senaste tiden har det fötts rekordmånga ungar i parken.

Frågan många ställer sig är hur säkerheten för människor och djur ser ut efter förra årets dödsolycka.

– Omedelbart efter olyckan ändrades rutinerna så att man slussar undan djuren ett steg till. Det vill säga in i djurstallar eller två staket undan. Det olycksdrabbade hägnet är nu åtgärdat med förstärkt grävskydd.

Hur många besökare hade ni förra året?

– Besöksantalet ligger på 80 000 – 100 000 per år och har gjorts så i flera år. Vi märkte ingen större nedgång efter olyckan.

Är guidade turer med vårkänslor en nyhet?

– Guidade turer är ingen nyhet. Men eftersom vi har fått många nya ungar, så går pratet mer ut på brunst, parning och reproduktion. Annars är det just ungarna som är den stora nyheten. Det är första gången som det fötts tiger och leopardungar här, säger Sven Brunberg.

Det var tidigt på morgonen den 17 januari i år som personalen på övervakningsfilmen kunde se att det hade fötts två tigerungar.

Djurvårdarna hade spända gått och väntat på att tigerhonan Zaira skulle föda. Och några dagar efter beräknad födelsedatum kom så ungarna. Zaira, pappan är Yegor, hade försökt flera gånger, och denna gång gick det bra.